За процеси на създаване на контролирани десница и левица в България предупреди евродепутатът Надежда Нейнски в предаването „120 минути” по bTV.

По думите й, тенденцията е много по-силна в дясното пространство и е една от причините партията й „Синьо единство” да не се присъедини към споразумението за политически съюз в Реформаторския блок, подписано в петък от пет партии.

„Имаме сериозни разногласия как да постигнем целите, които сме си поставили. Искам да не се подменя десницата – това е отношението ми към всичко. Противопоставям се с десни гласове да се настоява за центристка политика. В Реформаторския блок има министри на Костов, на Сакскобургготски, на Станишев и Борисов – в тази амалгама трябва да се изчисти концепцията на бъдещото взаимодействие. За съжаление, надделя тенденция, в която не се припознавам”, заяви Надежда Нейнски.

Тя припомни, че партията „Синьо единство” е възникнала, за да катализира процеси на единение след „взривяването” на Синята коалиция. „То се случи, когато казахме, че Синята коалиция трябва да се развие в единна партия. Нежеланието на ДСБ и на СДС сложи края й, тогава мои колеги бяха изгонени, а аз напуснах”, припомни Нейнски, като подчерта, че членовете на „Синьо единство” винаги са настоявали, че десницата трябва да създаде единен проект.

Реформаторският блок не е десница

Надежда Нейнски разкритикува новото обединение, че няма „ясна политическа физиономия” и не е ясно как избирателите ще го припознаят. „Хората излязоха на улицата, защото знаят, че случващото се не ги представлява. Всички партии бяха делегитимирани от хората на изборите – това е сериозен повод да се замислим защо се случи. Хората така и не разбраха на какво се дължи разделението в десницата, а Реформаторският блок не е само десница”, обясни евродепутатът.

Взаимоотношения с ГЕРБ

Надежда Нейнски опроверга мненията, че „Синьо единство” ще партнира с ГЕРБ, след като отказа да влезе в Реформаторския блок. „Синьо единство” се създаде по повод това, че ръководството на СДС се коалираше с ГЕРБ”, припомни тя.

По думите й, Реформаторският блок също не е заявил категоричната си позиция спрямо ГЕРБ.

Сакскобургготски в политическата картина

Евродепутатът изреди много критики към политическата роля на бившия монарх Симеон Сакскобургготски и идването му на власт през 2001 г. „Идването на Сакскобургготски целеше подкопаването на десницата – закриха комисията по досиетата, затвориха блоковете на АЕЦ „Козлодуй” без преговори и стартираха АЕЦ „Белене”, заяви Нейнски.

„Продължавам да твърдя, че идването на царя разми политическата картина в България. Оттогава започна темата със задкулисието в България”, обясни тя.
Според Надежда Нейнски в политиката хората не се делят на нови и стари лица, а на такива с принципи и без принципи. „На царя и на Борисов не бяха ли всички нови лица, какво стана с тях?” попита тя.

„Политиката е професия – дали си в първия ред, или си политик по призвание, ще бъдеш винаги политик. Политиката не е гастрол и участие в риалити формат. Тя би трябвало да бъде сериозно занимание”, обясни Нейнски.
„За мен изходът е публичен дебат по въпроси, които интересуват хората. Истината е, че политическият елит се отдалечи от хората. Единственият начин да се намерят верните решения е политиците да се върнат при хората”, категорична беше тя.

„Крайната ми цел не е да се подредя в нечия листа по някакъв начин. Опитвам се да катализирам някакъв процес. Няма нещо, което много да ми се иска – единствено да се спазват правила. Най-големият дефицит е нормалността”, завърши евродепутатът Надежда Нейнски.