Тепърва ще става въпрос кой как е затварял преговорните глави, въпросът не е само да се угоди на Европейския съюз. Това заяви в студиото на „Лице в лице” евродепутатът Надежда Нейнски, която ще води листата на „Синьо единство” на евроизборите. Тя за пореден път разкритикува Реформаторския блок, където влезли политици, които не са леви.

Младата дясна партия отпадна от политическото обединение, след като поиска равнопоставеност, вместо предложения квотен принцип на представителство в общите структури. По думите на Нейнски, по време на преговорите даже не се стигнало до темата за изборите за евродепутати. За сметка на това, станало ясно как си представят партньорството т.нар „стратегически партньори” от ДСБ и Движение „България на гражданите”.

"Формулата, която предложиха бе в Реформаторският блок да няма равнопоставеност на партиите, което е абсурдно, защото хората делегитимират всяка една от тях. Хората не искат това деление на малки и големи, а ние да се опитаме пак да ги излъжем е неприемливо за мен", заяви Нейнски.

Тя припомни, че едната основна политическа сила в РБ е към десницата, а другата – към либералите. „Това как ще успееш да избягаш от собствената си самоличност, не променя твоята собствена политическа биография”, подчерта евродепутатът. Тя подчерта, че „няма как да сложим в една кошница всички и да кажем „било каквото било, сега ще се борим с мафията”.

Надежда Нейнски атакува лидера на ДБГ Меглена Кунева заради неизгодната позиция, която е заела по време на преговорите за съдбата на 3 и 4 енергоблок на АЕЦ „Козлодуй” преди приемането на страната ни в Европейския съюз.

Тя беше репликирана от водещия Димитър Цонев (който беше говорител на кабинета „Сакскобургготски”, по времето на който е взето окончателното решение за спирането на мощностите – б.р.), според когото съдбата на реакторите е била решена още през 1999 г. с подписан от самата Надежда Нейнски (тогава Михайлова) меморандум.

В отговор евродепутатът заяви, че в документа е имало единствено ангажимент за спирането на 1 и 2 блок на „Козлодуй”. По отношение на другите два енергоблока са били фиксирани единствено разминаванията във вижданията на комисията и българската страна.

Нейнски преповтори една от популярните тези около съдбата на Първа атомна – че тя е била „пожертвана” за сметка на връщането към живот на проекта за АЕЦ „Белене”. Тя определи втората ни атомна централа като „Черната каса на задкулисието, на нечестните сделки и на всичко, което се случи в годините след това”. По думите й рестартът на проекта не е просто хрумване – нито на Симеон Сакскобургготски, нито на Меглена Кунева.

Запитана дали не съжалява, че днес един бивш зам.-председател на СДС (Пламен Орешарски) е премиер на държавата, Нейнски припомни, че като лидер на Съюза на демократичните сили е оттеглила кандидатурата му за кмет на София заради връзки със задкулисието (формален повод беше среща на бъдещия министър-председател с бизнесмена Васил Божков – б.р.). Според нея пътят за десницата не е в компромисите в името на връщането на власт.

„Може би голямата причина е нашето разделение” – така Надежда Нейнски си обяснява факта, че Европейската народна партия е припознала ГЕРБ. Тя напомни, че когато десницата е била обединена, НДСВ не е била приета от ЕНП.

„Щом хората не те припознават в опозиция, трябва да се замислиш над себе си”, заяви тя.