„Не сме мързелували” – така отговори и.д. шефът на БОРКОР Елеонора Николова на обвиненията за бездействие на звеното за борба с корупцията. Ден преди правителственото заседание, на което беше гласувана смяната на досегашния председател Румен Миланов, премиерът Бойко Борисов заяви, че не е доволен от работата на структурата, почти две години след създаването й.

Николова посочи, че през този период антикорупционният орган се е занимавал с подготовка за стартиране на работа, избор на консултант за архитектурата на центъра, закупуване на софтуер за обработка на данни и обучение на служителите.

Новият ръководител на БОРКОР обясни създалото се в обществото мнение с това, че болшинството от колегите й идват от служби, в които са свикнали да работят зад кулисите, а не в контакт с медиите.

Елеонора Николова каза, че решението за отпускане на средствата за финансиране на БОРКОР е взето през лятото на миналата година. След това стартирала обществена поръчката за избор на фирма, която да извърши проектния офис мениджмънт. Избрана е водеща германска фирма, по чието задание е направена втора обществена поръчка, с която е закупена цялата хардуерна техника.

„Когато човек е в публична институция и разходва обществени пари, той трябва във всеки момент да може да обясни какво се случва,” заяви новият ръководител на БОРКОР. По думите на Елеонора Николова нейният предшественик

Румен Миланов не е виновен, но е отговорен за създалата се обществена нагласа

„От една страна, така е минал животът му - в служби, които не са публични. От друга страна той разсъждаваше, че тези подготвителни работи – нито са тържествени, нито толкова занимателни за обществото и не е нужно да ги споделяме. Сега виждаме, че това е огромен проблем,” обясни Николова. „Наслои се становището, че едни хора получават едни пари, а нищо не правят.”

БОРКОР трябва да започне работа от 1 юли

стана ясно от разговора в студиото на „Тази сутрин”. Дейността на звеното е основно аналитична. „Няма да сме филиал на БАН,” заяви Николова.

„Няма такава държава. Толкова огромен административен и времеви ресурс се харчи, за да се получи накрая резултат. Не може 6 месеца да се развиват едни обществени поръчки,” коментира Елеонора Николова. Първата задача на подчинената й структура ще бъде да разработи система от мерки за предотвратяване на корупционни действия в обществените поръчки.

„Там се разхождат 4,5 млрд. лева всяка година,” заяви Николова и добави, че по сведения на неправителствения сектор и германския консултант на БОРКОР,

1 млрд. лева потъват в гънките на корупцията годишно

Според експертите корупционното договаряне е приключило още преди да започне същинската процедура по обществените поръчки.

„За нас е много важно да разработим интервенционна система, като далечният ни поглед е създаване на електронни обществени поръчки,” каза Елеонора Николова и добави, че трябва да се разработи интервенционна система с поглед към създаване на електронни обществени поръчки. Интервенционната система ще бъде готова в края на годината. Проектът предвижда обработка на огромно количество документи. 

Бонусите в БОРКОР били давани на всеки успешно приключил етап до момента

обясни новият шеф на звеното, като даде за пример „критичния момент” с избор на фирма, която да създаде проектния офрисмениджмънт.

„България има нужда от анализ. Нали разбирате, че само с тояга не може. Трябва да има мисъл... да се знае как трябва да се реагира,” обясни Елеонора Николова необходимостта от сложния германски софтуер, който в момента се адаптира за нуждите на борбата с корупцията у нас. „Предизвикателството да се справим с този проблем е голямо.”