Не може да се мине без сухопътна операция в Сирия. За момента не става дума по никакъв начин за участие на България във военни действия срещу „Ислямска държава”. Това заяви в кулоарите на парламента министърът на външните работи Даниел Митов.

Така или иначе обаче според него няма как да си представим, че „Ислямска държава” ще бъде изкоренена от Сирия и Ирак без сухопътна операция.

Българската позиция е, че е нужно да бъдат въвлечени силно държавите в региона и самата Сирия. Но трябва да се върви в посока политическо решение на гражданската война в самата Сирия, която създаде вакуума, в който се настани „Ислянмска държава”, подчерта първият ни дипломат.

Митов декларира, че до момента Франция не е искала съдействие от България за ответния си удар, но увери, че институциите ни са готови да застанат заедно с Франция "в ситуация на ответни действия и по отношение на преформулиране политиката на ЕС за бързото решаване на конфликта" там.

Митов уточни, че помощта, която ние сме готови да предоставим, ако ни бъде поискана, не е непременно военна, можело да се включим с логистика и информация - в зависимост от нуждите.

За хибридна война си говорим повече от две години, това не са новини изобщо, така Даниел Митов коментира думите на президента Росен Плевнелиев.

Той обаче е убеден, че решение на проблема в Сирия без диалог с Русия не може да има. В същия момент, обясни дипломатът, не може да се предполага оставането на Башар ал Асад на власт, да се поставят подобни предварителни условия и не бива да се действа сепаративно.

Санкциите срещу Русия България, както и другите страни от ЕС , са обвързали с пълното изпълнение на Минските споразумения и, докато те не бъдат спазени в целия си мащаб, няма да има никакво преосмисляне на позицията нито на България, нито на която и да било друга европейска държава, декларира външният министър. И разясни, че Сирия и казусът "Украйна" нямат нищо общо един с друг.