Нарушенията на концесионерите на плажовете за свободните зони и случаите на замърсяване на морската вода със сигурност се отразяват негативно на туризма по Черноморието, призна министърът на туризма Николина Ангелкова след заседанието на правителството.

По думите й се предприемат мерки подобни нарушения и замърсявания на водата да не случват през следващата година и да не се проваля сезонът.

Ангелкова обясни, че централният плаж в Лозенец остава затворен, като се правят замервания, за да се докаже дали водата е чиста и годна за къпане. „Когато това се докаже, плажът ще бъде отворен”, обясни тя.

Министърът подчерта, че екологичната и транспортната инфраструктура са приоритет на кабинета, непрекъснато се откриват пречиствателни станции, особено по морското крайбрежие, но е необходимо време, за да има ефект.

Юли и август бяха много добри за туризма, надяваме се и септември да бъде така, за да може да компенсира много слабият месец юни, отчете още Ангелкова.

Към момента се запазва тенденцията спадът на руските туристи да е около 20%, липсват туристите, изпращани от държавни предприятия и детските лагери, уточни министърът на туризма.