Между ДСБ и партия „Синьо единство” има напрежение, призна зам.-председателят на тъмносините Веселин Методиев в ефира на bTV. Той обаче посочи, че листите на коалицията остават отворени за членовете на младата формация до края на седмицата.

„С огромно желание сме да видим колеги от „Синьо Единство" водачи на листи в страната,” подчерта Методиев и допълни, че ДСБ настоява не за формалната предизборна коалиция по повод вота на 12 май, а за принципно дясно обединение, което е дългосрочен проект.

„Важен е крайният резултет,” категоричен бе той, като призна, че заедно двете партии имат по-големи шансове за представителство в 42-то Народно събрание, както сочат и социологическите проучвания.

Веселин Методиев отбеляза, че двете партии си партнират в СИК и РИК. Представителството им в изборните комисии обаче се оспорва от председателя на СДС Емил Кабаиванов. Той настоява многократно пред ЦИК, че четирите партии в СДС, които влизаха в Синята коалиция заедно с ДСБ, имат право да избират членове, а самият той – да е съпредседател на общата формация вместо Мартин Димитров.

Зам.-председателят на ДСБ призна, че продължават да текат разговори за участие в листите с бившите депутати, рискували членството си в СДС заради общите идеи с тъмносините. Предложения били отправени и към Мартин Димитров, и към Надежда Нейнски, която обаче отново подчертала, че има ангажименти пред избирателите си като евродепутат.

Веселин Методиев обобщи, че скандалът в дясното политическо пространство в последния момент на периода за регистрация на коалиции в ЦИК е плод на известна несръчност и от двете страни.

По-късно на пресконференция от "Синьо единство" признаха, че разногласията между двете формации възникнали по въпроса за лидерите.