Общинският ръководител на ГЕРБ-Белица Иван Стойчев е бил нападнат и пребит, съобщи кореспондентът на bTV в региона. Според партията извършителите са активисти на ДПС, но от движението отричат.

Няма задържани за инцидента. В Белица битката за кметския стол е ожесточена. Изненадващо депутатът Муса Палев се отказа от балотаж, 2 часа след 24- часовия срок, в който можеше да подаде заявление. И даде път на кандидата на ГЕРБ Иван Богданов.

В края на днешния ден ОИК реши, че допуска кандидата на ГЕРБ до балотажа в неделя.

Инцидентът с Иван Стойчев е станал пред сградата на община Белица, където Общинската избирателна комисия трябва да вземе решение за балотажа на кметските избори в неделя.

На място е извикан екип на Спешна помощ от Разлог и полиция. Иван Стойчев е закаран с линейка в Спешния център в Разлог. С него пътува и кандидатът на ГЕРБ за кмет на Белица Иван Богданов, който пръв го е намерил в несвяст на земята.

Иван Богданов заяви, че от Разлог Стойчев ще бъде транспортиран за обстоен преглед в Многопрофилната болница за активно лечение в Благоевград.

Снимка: ГЕРБ

От ГЕРБ твърдят, че нападателите са били активисти на ДПС.

Партийният пресцентър цитира информация на очевидци на площада пред сградата на общината, според които е имало около 15 души от ДПС, част от които пристигнали от София с два черни джипа.

Снимка: Ирина Жерева

Иван Стойчев минал покрай тях и групата го нападнала, съборили го на земята и го пребили.

bTV научи от свидетели, че Стойчев е провокирал биячите, като ги е обиждал на етническа принадлежност.

Стойчев е с комоцио, открита рана на главата и натъртвания по тялото и е приет в Спешно-приемно отделение на МБАЛ-Благоевград.

Полицейски екипи са в момента на мястото на инцидента на площада в Белица.

Позицията на ДПС

Посочването на виновници без никакво доказателство за извършване на подобно деяние от страна на ДПС, не приляга нито на многократните заявки на ГЕРБ за водене на толернтна кампания, нито на една честна предизборна надпревара, нещо повече това е клевета по смисъла на НК. Това се казва в официална позиция на ДПС по случая.

От партията на Лютви Местан заявиха, че техният кандидат-кмет Радослав Ревански също е била нападан, но щабът му не е обвинявал никого, защото намирането на извършителите било в компетенцията на правоохранителните органи.

"Той (Стойчев - б.р.) провокира, говори, ходи и предизвиква хората на бой. Тука няма политическа окраска, знам, че те това целят и в момента не им прави чест на ГЕРБ да казват, че активисти на ДПС са зад това, още няма разследване, никой не е казал, че ДПС е виновно", каза самият Ревански пред bTV.