ДПС представи виждането си за справяне с бежанската криза. Най-адекватният отговор е разширяването на ЕС по посока на Западните Балкани. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в декларация на парламентарната им група.

Според лидерът на ДПС регионът на Западни Балкани създава повече заплахи за ЕС, докато е извън съюза, отколкото, ако стане част от него. Местан допълни, че движението ще представи цялостната си позиция по темата на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, за което настояват от ДПС.

В декларацията на партията Местан коментира някои от основните геополитически теми. Той изразява мнение, че е невъзможно да се постигне обща позиция в ООН по кризите в Близкия Изток и в Украйна. Според него след срещата на президентите на двете суперсили Русия и САЩ става ясно, че двете държави имат различни позиции за решаването на проблема с Ислямска държава. Президентът Обама е на категорична позиция, че решението минава през отстраняването на сирийския диктатор Асад, докато решението на Путин е, че тази криза може да бъде преодоляна с участието на Асад, допълва още Местан.

Позицията на ДПС за позицията на България по въпроса е, че защитата ни е отговорност не само на Брюксел - страната трябва да имам много ясна позиция по въпроса, подчерта още лидерът на ДПС той. Това нелегитимно образование „Ислямска държава” подминава България, но не се знае това докога ще продължи, отбелязва още Местан. Според него никой не трябва да си прави илюзии, че можем да останем остров на стабилността. Затова е важно да се изработи обща позиция и призоваваме президентът на България да свика нарочно заседание на Консултативния съвет по национална сигурност. България може да участва активно в изработване на обща позиция на ЕС, смятат от ДПС.