Възрастта ще отпадне от условията за пенсиониране в Българската армия от 2014 г. Такова обещание даде военният министър Ангел Найденов пред БНР.

„Моето категорично намерение е да премахнем допълнителното условие за възраст, което беше въведено в края на 2012 г.”, посочи министърът.

Новите правила предвиждаха освен необходимия осигурителен стаж и условие за навършени години - 52 години за младши офицерския състав и 54 години за старшия и за висшия състав.

„Това условие събуди много напрежение, породи желание за напускане в хората, които придобиваха право на пенсия в края на 2012 г. и близо 800 души подадоха рапорти за освобождаване от армията. Тук става дума не просто за освобождаване на определен личен състав. Става дума за освобождаване на военнослужещи в рамките на званията от майор до полковник. Това е част от гръбнака в състава на Българската армия”, подчерта Найденов.

По думите му, с отпадане на допълнителното условие за възраст право на пенсия ще получат около 1100 души. „От отмяната не очакваме да се възползват повече от 10%”, изтъкна военният министър.

Той обаче допълни, че реформата във въоръжените сили не спира с тази мярка. „Досега реформата се е изразявала в съкращаване на личен състав и на техника, не в придобиване на допълнителни способности, превъоръжаване, не в модернизация”, обясни Ангел Найденов, като подчерта, че е наясно с финансовото натоварване от такива действия.

„Това, което ни очаква до края на 2014 г., е съкращаване на личен състав от порядъка на 2300 човека. Това, което сме направили, е да отменим част от планираните съкращения, например трансформирането на бригадата „Специални сили" в Пловдив от бригада в полк, което щеше да означава съкращаването на поне 300 човека. Съответно ще отложим съкращаването на част от складове, бази в състава на бригада „Логистика". То се изразява във временното запазване на малко над 300 човека. Като добавим възстановяването на батальона във Враца, това означава, че около 800 човека ще бъдат запазени в рамките на тези 2300 човека”, пресметна Найденов.