Премиерът Бойко Борисов зарадва миньорите в Мадан на Разпети петък с добра вест. От четвъртък закъсалото предприятие „Горубсо” официално е с нов концесионер – Николай Вълканов, и с нов изпълнителен директор – Сергей Атанасов. А служителите са получили заплатите си заедно с осигуровките.

Борисов и вицепремиерът Симеон Дянков бяха приветствани като „месии”. Хората обградиха държавните управници, стискайки им ръцете и изказвайки благодарности за личната им намеса в проблема. Подариха им и кристали от мините в Мадан.
Към тях се присъедини и областният управител на Смолян Стефан Стайков, който призова всички присъстващи да запомнят датата, на която премиер идва лично да съобщи добрата вест.

В отговор на оказаната чест Борисов заяви, че държавата се е намесила в заплетената ситуация само заради хората. „Обратният вариант беше днес да научите, че просто е приключила концесията и отиваме да чакаме. Искам просто със своето одобрение на това, което сме направили, да ми е чиста съвестта. И като гледам новини или чета вестници, че съм направил нещо лошо, да си спомня за вас на тоя площад и да ми е чиста съвестта”, обясни премиерът.

Новият собственик Николай Вълканов също говори с миньорите. Той съобщи, че в „Горубсо” вече има ток, правят се ремонти и след Великден служителите ще могат да влязат в нова обстановка.

Премиерът не забрави и съдбата на металурзите в Кърджали, като каза, че там решението на проблема е по-сложно, но има напредък. По сметките на служителите на ОЦК вече са преведени по заплата и половина. В Мадан било по-лесно, защото държавата имала инструмента да спре концесията.

Повече от две седмици миньорите в Мадан протестираха заради неизплатени заплати. Оказа се, че концесионерът на „Горубсо” Валентин Захариев е със задължения от 12 милиона лева и не може да се разплати със служителите си. След намесата на държавата, която отне концесията, се стигна до сделка с бившия вицепрезидент на „Мултигруп” Николай Вълканов.