БСП събра на първа среща партиите от коалиция Лява България, като по този начин даде старт на преговорите за ляв кандидат-президент. В коалицията са БСП и още 12 малки леви партии.

Първият кръг преговори на левите партии започна с договаряне на платформи и идеи, като всички взели участие твърдяха, че имена не са обсъждани.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че коалицията подкрепя идеята за разширяване, защото лявото пространство може да бъде обединено. Предстоят преговори с още три партии за разширяване на лявото крило. БСП ще се срещне с АБВ на Георги Първанов и Движение 21 на Татяна Дончева, както и с ВМРО.

Докато всички отричаха, че се мислят потенциални кандидати, по време на срещата се завъртяха и първите имена, сред които са Мая Манолова, Илияна Йотова и Елена Поптодорова.

Все още не е ясно дали в тази кампания БСП и коалицията ще заложат на дами за кандидати и дали предизвикателството ще бъде прието и от потенциалните им политически партньори.

След референдума в БСП стана ясно, че левицата няма да преговаря с НФСБ, Атака и ДПС, защото електоратът не желае подобна коалиция.

Срещите с АБВ, Движение 21 и ВМРО вече са договорени за вторник и сряда в Народното събрание.

Очаквате ли левицата да се обедини за президентските избори?