Когато някой от директорите на болниците с държавно участие излезе от финансовата дисциплина, той ще бъде заменен моментално. Това каза министърът на здравеопазването Петър Москов по време на парламентарния контрол. Подготвени са анекси към договорите за управление на директорите, в които има клауза за отчетност и ангажимент за ненатрупване на нови задължения. Ще се налагат санкции без значение кой е директор на болницата и независимо по кое политическо време е бил назначен, посочи министър Москов.

„Партийни назначения не правя, няма и да правя. Реформаторският блок също не ги прави. Всеки, който прави това нещо на своя глава, носи своята отговорност”, заяви Москов.

Просрочените задължения на болниците са общо 147 млн. лв., като на държавните болници са 119 млн. лв., а на общинските – 20 млн. лева. Най-големи са задълженията на пловдивската болница "Св. Георги" - 41 млн. лв., каза министър Москов.

Ще има особено строг поглед над болниците, които бяха нарушили решение на Министерството на финансите и държаха сметките си в една банка, допълни министърът и отбеляза, че ще се налагат санкции, ако бъдат нарушени мерки на принципала - Министерството на здравеопазването.

Мая Манолова от левицата обяви, че моделът „Москов” вече е на лице и той се проявява в първа степен в държавната болница в Смолян. „Там уволненията придобиха характер на пандемия. Вие изчиствате всички кадри, които не са свързани с вас до последния човек. Там са извършени над 30 уволнения на чистачки, перачки, обикновен персонал, граждани, които не са свързани с партии”, посочи тя и поясни, че присъствието на РБ в четворната коалиция по отношение на кадровата политика е истинско бедствие. „Защо преяждате с власт по време на Великденските пости”, попита Мая Манолова.

Следващата седмица министърът на здравеопазването Петър Москов ще подпише споразумение с главния прокурор Сотир Цацаров за сътрудничество за бързи и ефикасни действия при случи на нападения над медици. Това обяви от парламентарната трибуна здравният министър в отговор на въпрос на депутата от "Атака" Станислав Станилов дали се спазва законовата защита на нападнати лекари.

Москов увери, че строгостта на закона ще бъде упражнена спрямо всеки нападнал служител на спешната помощ гражданин, независимо от етническия му произход. Той каза още, че съвместен проект с правителството на Швейцария предвижда изграждането на здравни служби в пет ромски гета.