За миналата година в България има повече отворени нови болници, отколкото казина, коментира министърът на здравеопазването Петър Москов в пленарната зала на Народното събрание при обсъждането на второ четене на промени в Закона за здравното осигуряване, предаде БТА.

„Тоест доходността, гарантирането на печалбата, възвращаемостта и бизнеспланът са осигурени през тази система на осигуряване много повече, отколкото е в казино. Ситуацията е такава, че министърът в момента е задължен да издава разрешително, а касата е задължена да сключва договор по закон с четиристотната или петстотната болница”, обясни той.

Москов отбеляза, че именно НЗОК е институтът, който защитава правата и от името на пациентите сключва договори и изисква от лечебните заведения и изпълнителите цени, обеми.

По-рано днес правителството одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения.

С проекта се предлагат промени в нормативния механизъм за създаването и актуализирането на Националнатa здравна карта, чрез която да се определят и планират на териториален принцип потребностите на населението от достъпна извънболнична и болнична медицинска помощ.

Реформата „Москов” в действие

Предвижда се да бъдат идентифицирани областите с излишък и недостиг на лекари и лекари по дентална медицина, по специалности и специалисти от професионално направление "Здравни грижи"; броят легла за болнично лечение; медицинските дейности по видове и по нива на компетентност; да се извърши тяхното планиране, а също и планиране на лечебните заведения, осъществяващи високотехнологични методи на диагностика и лечение.

В областите, в които броят на леглата надвишава конкретните потребности, НЗОК ще сключва договори с лечебни заведения за болнична помощ, избрани по критерии и по ред, определени с наредба на министъра на здравеопазването.

Предлага се Комисията за изработване на Националната здравна карта да извършва оценка на потребностите на населението от медицинска помощ преди издаване на разрешение за осъществяване на лечебна дейност. При отрицателно становище новото лечебно заведение няма да бъде включвано в Националната здравна карта до нейната актуализация и съответно няма да може да сключва договор с НЗОК.

Аналогичен ред е предвиден и по отношение на осъществяването на нови медицински дейности от лечебните заведения. С проекта се предлага от 1 януари 2017 г. наличието на положителна акредитационна оценка да е задължително условие за сключване на договор между лечебните заведения за болнична помощ и НЗОК.

Предлага се за определени в основния пакет социалнозначими заболявания НЗОК да сключва договори само с лечебни заведения или техни обединения, които са осигурили комплексно лечение на тези заболявания.

Във връзка с това с проекта се предвижда в шестмесечен срок от влизането в сила на закона Комисията за изработване на Националната здравна карта да извърши преценка и изрази становище относно възможността за осигуряване на комплексно лечение на пациента във всеки един от съществуващите центрове за психично здраве, центрове за кожно-венерически заболявания и комплексни онкологични центрове.

В резултат на направената преценка комисията ще може да предложи предприемането на една от следните мерки - участие във функционално обединение на лечебни заведения, участие в консорциуми или вливане на съответния център в лечебно заведения за болнична помощ.

С проекта се дава възможност за приватизация на държани болници. Предлага се паричните постъпления от приватизацията на държавното участие да постъпват в централния бюджет и да се разпределят изцяло за политики в областта на здравеопазването, а тези от общинското общинското участие - в общинските бюджети и да се разпределят изцяло за дейности в областта на здравеопазването.

Предлага се създаването на нов вид лечебно заведение - център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания.

Със законопроекта се предлагат и допълнения в Закона за здравето, с оглед регламентирането на интегрирани здравно-социални услуги, включително в домашна среда, в подкрепа на бременни жени, деца, хора с увреждания и хронични заболявания и възрастни.