Статутът на търговските дружества в болниците не може да бъде разглеждан като самоцел. Това каза министърът на здравеопазването Петър Москов по време на заседание на Комисията по здравеопазване. Този статут беше формиран с оглед на възможността на това здравеопазването да се развива, каза Москов. "От тогава до сега се развиха два паралелни свята - единият на държавните болници, а другият на частните агресивно навлизащи на пазара капитали“, обясни той.

Министърът каза, че този дисбаланс не може да бъде толериран повече. Москов обясни, че трите пакета от мерки в здравеопазването дават своя принос, за да се случи това и да се изгонят "търговците в храма". Другият стълб в помощ на тази реформа е държавата да реконструира инфраструктурата. Министърът посочи, че според справка на нераглементирани разходи в една от големите болници са изхарчени 2,5 млн. лева, а в друга - 3 млн. лв. външни услуги.

"На базата на стратегията за развитие на Спешната помощ мога да кажа, че разчитаме на финансиране на тази концепция за реформа в размер на 85 милиона евро", съобщи още министърът на здравеопазването.