Вдигането на минималната заплата, което правителството обеща да се случи от първи януари догодина, било предизборен ход на ГЕРБ, смята лидерът на ДСБ Иван Костов. Реалното изпълнение на планираните повишения –на заплати и пенсии, щяло да стане ясно, когато в парламента бъде внесен проектобюджетът за 2013 година.

Според него е изключено управляващата партия да спечели втори мандат на предстоящите догодина парламентарни избори, а бъдещият кабинет ще бъде коалиционен.

За предизборното поведение на партиите Костов прогнозира, че всички, с изключение на ДСБ, ще се преструват на някаква алтернатива, но без да горят мостовете помежду си, за да могат да се обединят след вота.

Не нивото на доходите, а безработицата е основната причина за тежкото положение на българските семейства, коментира още Костов.

Като най-сериозен проблем пред икономиката той посочи монополите и злоупотребата с господстващо положение на пазара. Според него е наложителна сериозна промяна в политиката, която да върне конкуренцията и да даде шанс на малкия и средния бизнес.

За АЕЦ "Белене" Костов коментира, че страната ни не дължи пари на Русия. Той обаче призова правителството да анализира по-дълбоко поведението на руската държава, като за целта потърси помощта включително на експерти от Брюксел.

"Идва краят на руското господство на газовия и нефтен пазар в Европа", каза Костов.

Според него в настоящата ситуация изпълнението на проекта "Южен поток" е обречено. По думите му България ще може да разчита на новооткритите количества газ в икономическите води на Кипър и Израел.

Този газ може да измести всички доставчици, тъй като е в непосредствена близост, това са евтини енергийни ресурси и ще помогнат да се върне поне част от конкурентоспособността на икономиката ни, бе позицията на Костов.