Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер даде обнадеждаващ сигнал за членството на България в Шенген. Това заяви в „Лице в лице” министърът на външните работи Даниел Митов. Той припомни, че преди месеци Германия беше сред страните, които по-скоро се противопоставят на присъединяването на България.

„Външният министър на Германия гледа благосклонно на това България да стане член на Шенгенската информационна система и да може да се бори срещу завръщащите се в Европа джихадисти”, заяви Митов. „Ние на практика функционираме като Шенгенска държава, поне въздушните граници могат да бъдат отворени”, допълни той, като подчерта, че Шенген вече се е превърнал в национална кауза и усилията трябва да продължат.

За предложението в София да пристигнат германски дипломати Митов обясни, че в него няма нищо необичайно. По думите му е нормална практика държавите членки да разменят дипломати и по този начин опит, като даде за пример Германия и Великобритания.

„Не са ченгета под прикритие на дипломати”, подчерта той и посочи, че това би било безсмислено, тъй като България и Германия са партньорски държави, чиито разузнавателни служби всеки ден обменят информация.

По повод думите си за нови санкции за Русия външният министър обясни, че такива ще бъдат наложени, само ако не се спазват Минските споразумения. „Всички държави плащат цена за санкциите, но ако не я платим днес, ще платим по-голям утре”, отбеляза той, добавяйки, че се надява скоро да има повод наказателните мерки срещу Москва да отпаднат.

Митов категорично отхвърли твърденията, че новият заем от 16 млрд. лв. е предвиден за задаваща се война. „Най-голямата опасност за България са лъжите по тази тема”, подчерта той и определи като лъжа и твърденията за мобилизация. По думите му това са умишлени лъжи, които да създадат паника и да дестабилизират правителството.

Вижте целия разговор във видеото: