МВР по времето на кабинета „Борисов” масово е подслушвало незаконно не само опозицията и бизнеса, но и самите членове на правителството. Целият Министерски съвет е бил слушан със знанието и разпореждането на Цветан Цветанов. Скандалното признание -„бомба” хвърли в ефира на bTV бившият земеделски министър Мирослав Найденов, който недвусмислено призова доскорошния си колега – ексшефа на вътрешното ведомство, да се оттегли от политиката.

„Цветанов, ти си го правил, политически честното е да слезеш от сцената, иначе това безобразие ще продължи. Някой трябваше да излезе и да каже ясно: Царят е гол! Както го правя аз в момента. Има и други подслушвани министри, ослушвахме се всички и в залата на МС, целият МС знаеше и дори сме си разправяли случки за това какво сме правили и как са ни слушали”, разказа Найденов.

По думите му и президентът е бил наясно с положението – при срещата им преди съставянето на служебното правителство двамата оставили телефоните си в съседно помещение. „Тогава говорих с него за земеделски политики, но оставихме телефоните си и дори пускахме телевизор за страничен фон. Това не е нормално, разберете”, подчерта доскорошният министър на земеделието и храните.

Мирослав Найденов поясни, че прави „искрено изявление” с ясната мисъл, че „политическото воайорство изкушава управляващите и този, който държи микрофона” и на това трябва да се каже „баста” (стига – бел. ред.). Решението му да „проговори за безобразията” с безразборното използване на СРС-тата и „всявания страх” било самостоятелно.

„Борисов не знае за намерението ми да говоря за тези истини, не ме е пращал той и това не е сценарий за отстраняването на Цветанов. Това е искрено изказване, някой трябваше да го каже на глас. Надявам се да дам кураж и на останалите ми колеги, които искат да го направят. След мен ще започнат да говорят и други”, каза още Найденов.

Той поясни, че цялото подслушване на министри и политици се е правело с цел да се събират данни. От тях се правели поведенчески профили, които по-късно във времето се използвали за удобни на управляващите цели.

Найденов каза още, че от няколко дни семейството му е извън България. Той ги изпратил в чужбина от „страх за спокойствието, да не казвам живота им”. Признанието бившият земеделски министър направи във връзка с въпрос за това дали е вярно, че депутат от ГЕРБ – Емил Димитров, е изтеглил семейството си в чужбина поради опасения за сигурността им.

„Потвърждавам, че това е така, поставям се в ситуацията на Димитров. Той ми е приятел и не вярвам на сценариите, които се опитват да му напарвят. И моето семейство не е в България. Не искам те да виждат как оперативни работници на МВР обикалят пред дома ми с моя снимка, след като хората ме познават. Това е демонстрация или опит за сплашване. Ако те искат да обискират, не искам децата и съпругата ми да стават свидетели. Искам да им гарантирам спокойствието”, разкри Найденов.

Политикът заяви, че категорично разграничава вините на Цветанов и Борисов и смята, че бившият вътрешен министър е „превзел партията” от лидера й. „Затова смятам, че ГЕРБ трябва да се изчисти. Ако това стане, тази партията има шанс да промени нещата за добро. Иначе това политическо мракобесие ще продължи”, каза Найденов, намеквайки още веднъж, че за да се „изчисти” ГЕРБ трябва да се отърве от Цветан Цветанов.

Мирослав Найденов каза още, че знае какви ще са първите три хода от страна на „партийните” му шефове. „Съветвам ги да не ги прилагат: първо ще има остра реакция, след това - намиране на някой, който да каже много лоши неща за мен, и накрая - започване на компроматна война”.

Натопен от свои

В коментар на заведеното досъдебно производство срещу него по няколко обвинения, сред които за намерение за даване на подкуп и принуждаване за промяна на показания, бившият земеделски министър коментира, че е бил „натопен от свои”.

„Практически опозицията извади делото. Никой не провери как то се оказа в ръцете на някой, който свободно го чете. Аз нямам съмнение, че БСП са отправили поръчката, но те нямат властта технически да направят нищо – някой над мен от властта е отговорен това дело да излезе наяве в този момент. Власт по-голяма от моята имат вицепремиери, премиер, шеф на НС, президент. По метода на изключване обаче кръгът се свива до вицепремиери. Аз лично не смятам, че е Симеон Дянков - затова остава един и бих искал той да ми отговори на тези въпроси”, каза Найденов отново поставяйки акцента върху Цветан Цветанов – единственият вицепремиер освен Дянков.

Ексминистърът обясни, че делото срещу него е било държано в застой умишлено още от 2009 г., в началото на мандата на ГЕРБ, с цел да бъде активирано в началото на кампанията. Според Мирослав Найденов е имало намеса така, че той първоначално да няма достъп до материалите по разследването. По-късно той установил, че материали, които той лично е предавал в прокуратурата, не са били прикрепени към делото.

„А те са важни, има и аудиозапис и от него е видно, че срещу мен се прави опит да бъда набеден от Калина Илиева. Неин подчинен я е записал как смята да ме набеди и да стане свидетел. Веднага занесох записа на Борисов. Чудно е обаче, че няма никакво движение по този въпрос. Калина Илиева стана с измама шеф на Фонд „Земеделие”. Ако това беше успяло, тя щеше да стане и министър”, смята Найденов.

  • Съдията на Цветанов си направи отвод заради "булевардни издания"
  • Цветан Цветанов: Няма доказателства, че има незаконни подслушвания
  • 875 незаконно подслушвани телефонни номера в тефтерите на СДОТО
  • Бавят се разпитите за разговора в Банкя
  • Николай Кокинов обжалва уволнението си, иска да е адвокат
  • Нови доказателства за незаконно подслушване в МВР
  • ВСС уволни Николай Кокинов
  • Цацаров: Тъжно е да извървиш пътя от бивш министър до обвиняем
  • Цветанов: Вече съм обвиняем
  • Данните, придобити с подслушване, няма да са класифицирана информация