Промени в Конституцията, свързани със съдебната власт, трябва се случат колкото се може по-бързо - те се искат и от българските граждани, и от партньорите ни в ЕК, каза в МС министърът на външните работи Даниел Митов, цитиран от БТА.

„Това е задължително и по отношение и на Шенген, и на всички нас, защото доверието в съдебната система е наистина трагично”, посочи той.

Министърът на правосъдието Христо Иванов отказа да коментира критиките на премиера Бойко Борисов, че не е положил достатъчно усилия, за да "мине" през Народното събрание съдебната реформа.

„Консултациите на министър-председателя с политическите партии продължават и на този етап не е разумно да се правят коментари”, каза Христо Иванов. Той отказа за отговори дали ще си подаде оставката, ако текстовете за промяна на Конституцията не "минат" през парламента.

„Промяната на Конституцията е изключително важна и гласувам с две ръце за нея”, каза министърът на образованието Тодор Танев. Той подчерта, че личен приоритет за него остават реформите в поверения му сектор.

„Дали ще остана в МС може да се реши само от премиера. Желая да остана в кабинета, защото водя политика в правителството, приета от Реформаторския блок. Реформата в толкова голяма и сложна система като нашата, става за десетилетия или поне за години”, посочи министърът на образованието

Чрез стабилност към резултати

„Не поставяме под съмнение стабилността на кабинета, защото сме със сериозни намерения да свършим работата и в правителството, и в Народното събрание”, заяви в Стара Загора вицепремиерът Меглена Кунева.

„Целите на ДБГ в управлението са чрез стабилност ще дадем добри публични резултати за България, изтъкна вицепремиерът. От гледна точка на правителството и Народното събрание имаме много добри резултати в сектори като повишаване на приходите, затваряне на дупките в бюджета, съдебната реформа, ясна позиция за КТБ, търсене на отговорност и излизането на цялата истина за КТБ наяве, подготовка на антикорупционното законодателство - това е нашият принос за стабилното и реформаторско управление”, подчерта тя.

Кунева посочи, че подкрепя усилията на министъра на правосъдието и оценява положително промяната в тона и търсенето на консенсус между главния прокурор и правосъдния министър. Вече се връщаме на полето на съгласието.