Председателят на Народното събрание Михаил Миков отправи остри критики към протестиращите, които обградиха сградата на парламента сутринта на 13-ия ден на антиправителствени протести. В специалното си обръщение към гражданите, излъчено в ефира на обществените медии, той не спести критика и към държавния глава Росен Плевнелиев, превърнал се в отявлен критик на сегашната власт.

Парламентарният председател призова политическите партии да се държат отговорно, президентът да изпълнява ролята си на обединител на нацията, а медиите да отразяват гражданските протести „справедливо и спокойно”.

„Поставени в невъзможност”

„Днешният ден показа, че обстановката в София ескалира и оттам се създава тревожност в цялата страна. Обърнах се към министъра на вътрешните работи за осигуряване на нормални условия за работа на Народното събрание,” обяви още Миков в коментар на сутрешните протести пред парламента.

„С днешните действия се поругава не само действието на Народното събрание, но и на народните представители, които бяха избрани преди месец и половина. Застрашава се животът и здравето им,” категоричен бе председателят на парламента, според когото депутатите са „поставени в невъзможност” да изпълняват „това, за което са избрани”.

Миков обвърза гражданските протести, които продължават вече тринайсети ден, провокирани от назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС и прераснали в антиправителствени демонстрации, със законодателни промени в енергетиката.

„Министърът на икономиката заяви в пленарната зала, че Народното събрание ще бъде подложено на масиран натиск срещу законовите промени в енергетиката. Естествено е, когато става въпрос за частни интереси, оценени на стотици милиони, да има непримиримо отрицание на този интерес,” подчерта Миков.

След като припомни, че за въпросните промени в енергетиката е постигнато съгласие на Консултативния съвет по национална сигурност на 26 февруари, той попита президента Росен Плевнелиев дали се разграничава от становището за „бързи и конкретни решения, които да направят възможно намаляването на цената на тока и облекчаването на социалното положение на българските граждани”.

Президентът да защитава и непротестиращите

Михаил Миков отправи призив към „президента, всички институции и неправителствени организации за отговорно поведение” за отговорно поведение.

„Очаквам президентът да определя поведението си съобразно конституционно определената му роля, на изразяващ единството на нацията – на тези, които протестират, на тези, които не протестират и на тези, които са против протестите,” подчерта парламентарният председател.

За дълга на обективния журналист

В обръщението си към гражданите Михаил Миков отправи и категорично послание към медиите, които също призова за отговорно поведение.

„Съзнателно или не, избраният от много телевизии начин за отразяване на случващото се около Народното събрание допринася за ескалиране на напрежението. Напомням на журналистите, най-вече на представителите на обществените медии, че справедливото и спокойно отразяване на ситуацията в столицата и в страната е дълг на всеки обективен журналист,” посочи той.

Изход или не

В обръщението си Михаил Миков категорично отхвърли варианта за оставка на кабинета „Орешарски” и свикване на предсрочни парламентарни избори. „При създалата се тежка политическа криза и ескалация на социалното напрежение през февруари Консултативният съвет по национална сигурност видя изхода в предсрочни парламентарни избори. Днес, по-малко от два месеца след провеждането им, е очевидно, че изборите сами по себе си не решават нищо,” аргументира се Миков.

Според него „демократичен изход от днешната криза” е невъзможен дори с избори, ако няма „уважение към гласа на гражданите, към конституционния ред, към институциите”.

„Убеден съм, че само успокояването на обстановката и търсенето на политическо съгласие с искрените усилия на всички държавни институции, с общата воля на всички политически партии и гражданите ще изведе България от сложната социална и икономическа ситуация, в която се намираме днес,” каза още Михаил Миков.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите