Това вече е чалга с този SMS и с този привкус на сексуалност в разговорите – така журналистът Маргарита Михнева коментира в студиото на „Тази сутрин” скандала „Яневагейт” и записите на разговори между съдийките Румяна Ченалова и Владимира Янева.

Според нея важните въпроси са какво е процесуалното качество на Ченалова, как са направени записите и защо се пускат точно сега. „В коя държава от ЕС една обвиняема влиза в режим на обяснение чрез медиите с главния прокурор и министър-председателя?”, запита тя.

Според нея записите са направени от Ченалова, която е подхвърляла имена, а „простодушната Янева” и адв. Мондешки са се подвели да правят коментари, които след това са излезли в „Биволъ”. Тя разказа, че съдебни кадровици са признали, че бившият правосъден министър Христо Иванов ги е заплашвал, че „ще видят” какво ще е съдържанието на следващите записи.

Михнева подчерта, че знае повече за „Яневагейт” от премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров, които „хал хабер си нямат”. Именно поради това обвинител №1 бил разпитван в етичната комисия на ВСС 15 минути, а тя говорила 2 часа и половина, а премиерът въобще не трябвало да бъде викан.

Според нея твърдението на премиерския съветник Яне Янев, че той е пратил предизвикалия скандал SMS рапорт до премиера Борисов не отговаря на истината и лидерът на РЗС просто е бил изпратен пред медиите, за да замаже ситуацията.

Това предизвика Янев, който се включи по телефона, за да подчертае, че никой никъде не го е пращал и действително негов източник от администрацията на ВСС му е казал, че е било решено премиерът да не бъде викан.

Юристът и някогашно лице на РЗС Атанас Семов отбеляза, че „опраскването” в съдебната ни система „ще започне да приключва”, ако се тръгне към избори за Велико народно събрание, което да промени конституционния модел на съдебната система.

„Никой не обясни защо трябва да има политическа квота във ВСС. Каква е ползата за държавата от парламентарната квота – кога се е отчела пред НС и какво е другото обяснение, освен че служи за прокарване на политическо влияние”, запита той.

Семов, който през 2011 г. се кандидатира за президент с лозунга „Аз ще уволня Бойко Борисов”, не пропусна да отбележи, че предсрочните избори са и добър изход за управляващата партия ГЕРБ, която е във все по-трудна ситуация във властта.

  • Прокуратурата е прекратила разследването по скандала „Яневагейт”
  • Правосъдният министър поиска да се възобнови проверката по "Яневагейт"
  • Соня Найденова от ВСС смята, че проверката по „Яневагейт” е непълноценна
  • Я.Тодоров: "Кръгове" и физически лица атакуват премиера със записите
  • Нов запис от "Яневагейт": Секс срещу държавни постове и придобивки за милиони
  • Няма нарушения по скандала "Яневагейт"
  • Адвокатът на Янева: Със записите "диригент" атакува Борисов
  • ВСС изслуша и Цацаров за "Яневагейт"
  • Румяна Ченалова нападна Сотир Цацаров – дискредитирал я
  • Виктор Михайлов: Неприятните истории няма да се свършат с Яневагейт