С промените в Изборния кодекс прагът за влизане в парламента ще се вдигне на база брой гласове – сега една партия влиза средно със 130 хил. гласа, а в бъдеще ще са нужни около 150 хил. гласа. Това обяви в предаването „Тази сутрин” математикът проф. Михаил Константинов.

На въпроса защо парламентът реши да променя в последния момент изборните правила със среднощни заседания Константинов коментира, че по принцип българите яростно се борят срещу проблемите, които сами си създават. По думите му Избирателния кодекс трябва да се променя година преди национални избори, а сега това се прави шест месеца преди президентските избори. Той смята, че това се прави и заради референдума, иницииран от Слави Трифонов.

Прогнозата на Константинов е, че ако президентът решава кога да насрочи допитването, той ще го обедини с вота за държавен глава. В противен случай държавата ще трябва да похарчи допълнително 23 хил. лв., прогнозира математикът.

Проф. Константинов смята, че е грешка отказа от район Чужбина, защото той щеше да реши проблема с евтините мандати, каквито се получават от някои райони, като  Кюстендил.   

Според Мария Капон от Единната народна партия с въвеждането на задължително гласуване масовият избирател ще бъде демотивиран. Според нея с последните промени в Изборния кодекс ГЕРБ цели служебна победа. И тя прогнозира, че с новия кодекс се удрят малките партии, тъй като прагът за вход в парламента ще се вдигне.

Според нея за пореден път изменения в Изборния кодекс се правят заради страх от ДПС. По думите на Михаил Константинов  страхът е от новата партия на Лютви Местан ДОСТ.

Капон призова президентът Росен Плевнелиев веднага да наложи вето на промените в Изборния кодекс, които по думите й са "нефелни" и потъпкват основни конституционни права.

Очаква се днес Народното събрание окончателно да приеме поправките в Изборния кодекс. До късно снощи депутатите приеха да се въведе експериментално електронно гласуване от 2018 г.

Освен това изборният ден вече ще започва в 7 ч. и ще продължава до 21 ч. Кметове пък вече ще избират само населени места с над 400 души население.

Електронното гласуване трябва да бъде проведено експериментално три пъти след 2018 г. Ако сработи без грешка, на вота за евродепутати през 2019 г. да бъде въведено за всички избиратели.

С промените беше въведено и квадратчето в бюлетината "не подкрепям никого".

Днес трябва да бъдат приети всички поправки, след което депутатите излизат в двуседмична ваканция.