Не е нормално службите за сигурност да продължават да се ръководят от тежко обвързани със старата тоталитарна система личности. Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш председател на Комисията по досиетата Методи Андреев в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Този коментар той направи на фона на информацията, че бившият вътрешен министър от служебното правителство на проф. Георги Близнашки Йордан Бакалов ще оглави военното разузнаване на мястото на отстранения преди две седмици Веселин Иванов.

„Йордан Бакалов е добро предложение за поста директор на Военното разузнаване. Познавам го отдавна. Търсим човек, който да бъде извън службата, за да може тази служба да бъде реформирана”, заяви Андреев и посочи, че одобрява Бакалов за поста, защото го познава.

Той цитира критериите за наемане в „агентурния сектор” от първата половина на 70-те години на XX век. „Социален произход и идейно политическа убеденост, партийна принадлежност на кандидата и родителите му, преданост към идеята, патриотично възпитание и чувство за национална гордост и достойнство”, изброи Методи Андреев.

„Не може да се прави реформа в служба „Военно разузнаване” с хора, наемани по тези критерии. Грозно е най-малко спрямо младите хора, чието развитие се спира”, категоричен бе депутатът.

Той цитира и документ от 1983 г., според който българската служба трябвало напълно да се унифицира с аналогичната в СССР. „Нашето военно разузнаване да стане една и съща служба със съветското. Много от тези хора, които сега работят в службите, са били приобщени към тогавашните съветски служби”, подчерта Андреев.

По думите му, 39% от ръководния състав на службите е назначен преди 1989 г. по цитираните от него критерии. „Искаме млади хора с езици и компютърни умения, които нямат нищо общо с изброените критерии”, настоя депутатът от ГЕРБ.

„Не е нормално 25 години по-късно хора, за които са важели тези критерии, още да заемат ръководни постове. Твоите първи седем години в службата са формирали твоите убеждения”, продължи Андреев.

В заключение той заяви, че ръководителят на служба „Военна информация” трябва да е цивилен а не военен. „Модерните служби не се управляват от разузнавачи, а от политици, защото човекът трябва да е визионер”, посочи Методи Андреев.