Методи Андреев от ГЕРБ наметна вербално олигархична пелерина върху колегата си в парламента от левицата Атанас Мерджанов. Разговорът с двамата в „Лице в лице” по bTV, започна спокойно по темата за предложения от президента референдум, но в своя край Андреев съжали, че не е направил справка на фирмите, с които Мерджанов имал успешен бизнес и бил познат в Ямбол като олигарх.

„Престанете да се правите на обикновени народни представители. Ама разбира се, че има задкулисие”, каза депутатът от ГЕРБ, който обяви, че неговата репутация е безупречна. Социалистът не успя да се включи в тона му, но се стигна до предложението двамата да се съберат следващата седмица в същото студио.

Андреев предложи като ден вторник, защото „сряда, четвъртък и петък съм на парламентарна делегация и ма няма тука”.

Иначе вчерашната реч на президента Росен Плевнелиев бе определена от Мерджанов като „поредната слаба”, и „ако се запитаме за какво точно беше тази реч, трудно можем да посочим”. Андреев реагира като обясни, че и той да е в опозиция, и той би говорил същото.

„Това беше визионерска реч”, отсече той. „Вие се шегувате”, отвърна Мерджанов.

Първият обясни, че вече има започнати реформи, а вторият ги нарече безсмислени. „Вие затова сте опозиция - да ни тикате да ги направим по-бързо, по-добре. Кажете: „Правите го, но бавно го правите”, посъветва Андреев.

По въпроса с внесения пакет от закони за службите двамата отново се разминаха. Според Мерджанов проектът за Закон за НСО не дава отговор на въпроса каква да е характеристиката на службата. „Този проект, внесен в НС, по-скоро цели да сложи законова рамка и да узакони статуквото”, смята социалистът. Методи Андреев отвърна: „Важно беше да се вкара пакета закони, тъй като г-н Мерджанов и неговата партия не успяха и това да направят”.