Лидерът на ДПС Лютви Местан няма да оттегли скандалния Александър Методиев - Бат' Сали от 43НС. Това стана ясно, след като председателят на движението се срещна с кметовете на Кюстендил и Дупница – Петър Паунов и Методи Чимев по тяхна покана в Община Кюстендил.

В двата града имаше протести, след като при преразпределяне на гласовете от Турция, Александър Методиев (известен като Бат’ Сали) стана депутат с мандат от Кюстендилския избирателен район, въпреки че движението не беше събрало много гласове в региона.

Така, след като се съгласиха, че изборните закони се нуждаят от ремонт, кметовете и лидера на ДПС останаха на противоположни позиции за това какво трябва да се случи с Александър Методиев. Демонстрациите срещу него пък ще продължат.

Около 11:00 часа Местан „финтира” протестиращите пред кюстендилската община и влезе през задния вход. След срещата той коментира, че избирането на Методиев е законодателен проблем. Паунов и Чимев определиха ситуацията като „аномалия”.

"Получихме уверения за подкрепа в много от нашите инициативи и затова още веднъж изказваме благодарност и респект. За съжаление, имаше и точка, по която не можем да постигнем съгласие. Тя е във връзка със законови съображения и предпоставки. Единственото, което остава в момента е несправедливият мандат с 864 гласа. Ръководството на ДПС смята, че няма основание да бъде оттеглен народен представител, защото ще бъде нарушена Конституцията", посочи кюстендилският кмет.

Той призова избраните в 10 МИР депутати от ДПС да не полагат клетва.

Питайте Мая Манолова

Ще дадем своя принос за преодоляването на порока, но от мен не могат да се очакват противоконституционни действия, като оттегляне на цели листи, защото броят на мандатите в Народното събрание се урежда в самата Конституция. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан след срещата.

„Анализирах много внимателно исканията на протестиращите в Кюстендил, споделих с кметовете на Кюстендил и Дупница, че има порок в Изборния кодекс. Изборният кодекс с методиката, която е заложена в него, за вторично преразпределение на мандатите поражда аномалии”, заяви Местан.

Той посочи, че жертва на подобна аномалия е ДПС още през 2013 г., когато в Хасково, са получили само един мандат, а са имали хиляди гласове, а във Видин само с 400 гласа, са получили също един мандат.

Тази година аномалията се е проявила най-драстично в Кюстендил, но и в Силистра и в Търговище. Същото е било положението в Смолян и във Видин. Според Местан всички сме изправени пред един сериозен проблем, който трябва да бъде решен с общи усилия и това тръгва от Кюстендил.