Днес се навършват 26 години от майските събития в Джебел, дали началото на бунтовете срещу смяната на турски имена с български. В словото си лидерът на ДПС Лютви Местан обърна специално внимание на правото за агитация на майчин език, а гост от Турция раздаваше бонбони с афродизиак.

Предизборната агитация на майчин език се превърна в мото на годишнината от майските събития в Джебел. От трибуната Лютви Местан гордо заяви, че има 8 глоби.

„Областният управител, с тази символична глоба все едно ми казва: „Внимавай, това е нашата държава, ти тук си чужденец. Глобявам те с 682 лева, за да ти кажа: „Ако искаш да живееш тук, ще се откажеш от езика си, от идентичността си и тогава можеш да живееш тук”, заяви Местан.

Изненадващо за всички, почетен гост от Турция реши да поздрави хората по нетрадиционен начин - с бонбони с афродизиак, като ги хвърли към публиката.

Докато хората се бореха за бонбони, Лютви Местан  отпътува към съда в Момчилград, където обжалва наложената му санкция от 2000 лева заради пропаганда на майчин език.

„Стана ясно, че ЦИК няма никаква система от критерии, за да преценят кога едно изказване, което се прави на официален език и се ползват изрази, било сентенции и крилати фрази на други езици, следва да се определя като нарушение”, коментира Местан.
 
Решението на районния съд ще стане ясно до месец.