Няма да влезем в преговори с никого да подкрепи актуализацията на бюджета. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ДПС Лютви Местан след среща с премиера Пламен Орешарски.

„Направих проучване – вече 23-24 години на прехода към демократично гражданско общество в България, 21 години от приемането на новата Българска конституция, където са уредени правомощията на държавните органи. Няма нито един случай президент да е налагал вето на закон за бюджет или за актуализация на бюджет”, посочи Местан.

По думите му кабинетът имал „много ясна политическа воля, която стои зад проекта за актуализация на бюджета”. „От нея зависят и редица социални плащания, решаването на редица проблеми на българския бизнес и на гражданите. Надявам се да няма вето, защото това ще бъде безпрецедентен акт. Ако има вето, ние ще повторим волята си”, добави политикът.

Той увери, че правителството работи в посока увеличаване на минималната работна заплата. Въпросът за нейния размер, както и за срока на промените обаче трябвало да се реши в диалог със социалните партньори – синдикатите и работодателите.