10% преднина на ГЕРБ пред БСП дава последното национално представително проучване на електоралните нагласи на социологическата агенция МБМД, проведено сред 555 души от София между 19 и 23 април.

Според изследването три седмици преди изборите за партията на Бойко Борисов биха гласували 28,3%, докато месец по-рано делът им е бил над 30%. Регистрираната подкрепа за Коалиция за България се покачва от 15,6% до 18,7%.

МБМД отчита и лек ръст в резултатите на другите три партии, които ще преминат 4-процентната бариера - ДПС (с 0,2 пункта до 5,3%), „Атака” (с 0,8 пункта до 5,2%) и Движение „България на гражданите” (с 2,4 пункта до 4,1%).

При право на свободен отговор 22,8% са заявили, че биха гласували за ГЕРБ, а 15% - за БСП. За ДПС биха гласували 5,1% от запитаните, а за „Атака" – 3,8%. За България на гражданите биха гласували 2,8% от анкетираните. Малко над 40% от анкетираните са заявили, че няма да гласуват.

Две седмици преди вота, има още един кандидат за влизане в парламента – Национален фронт за спасение на България. Партията има ръст от 1,6% през март на 2,9% през април, обясни Давид Кюранов от МБМД. Ръст отбелязват и партиите „Либерален алианс” на Веселин Марешки, ДСБ и РЗС.

При тези резултати ГЕРБ ще има между 106 и 108 места в парламента, Коалиция за България ще вземе между 68 и 72 депутатски кресла, 20-23 ще са депутатите на ДПС, 17-18 на „Атака”, 11-12 за Движение „България на гражданите” и НФСБ.

22,4% са твърдите привърженици на ГЕРБ, като партията има 16,8% периферия. Коалиция за България има 13,8% твърд електорат и 13,7% периферия. ДПС има 4,8% твърдо ядро от избиратели и 3.6% периферия. Според данните на МБМД твърдото ядро от избирателите на „Атака” представляват 3,7%, а периферията – 8,7%. Партията на Меглена Кунева има 2,9% твърд електорат и 8,7% периферия.

Въпреки рекордната подкрепа за ГЕРБ и преднина пред втория в подреждането, отчетена в проучването, директорът на МБМД Мира Радева все пак регистрира разколебаване на електората на партията заради скандалите с незаконното подслушване и изтеклите в края на миналата седмица СРС-та, въпреки че хронологично те са се случили след периода на събиране на данните.

„Най-добрият отговор на усещането за хаос в страната е да отидем всички да гласуваме и да не позволим контролирания вот и контролираните институции да ни отнемат държавата. Колкото по-голямо е участието, толкова повече значението на купените гласове намалява,” заяви Мира Радева в началото на пресконференцията. 

Президентът – най-одобряваният политик

Политикът с най-високо доверие през април е Росен Плевнелиев – 45%, показват резултатите от социологическото проучване. Спрямо март той губи подкрепата на 3% от гражданите.

На второ място по персонален рейтинг е Кристалина Георгиева – 37%, а трети е служебният министър-председател Марин Райков.

Доверието в Бойко Борисов е 35% и има лек ръст спрямо март. Забелязва се увеличение в доверието към Меглена Кунева – от 11% през март до 17% през април.

Доверието към лидера на БСП Сергей Станишев се е повишило до 22%, спрямо март, когато е било 19%. Доверието към Волен Сидеров през април е 17%. Лидерът на ДПС Лютви Местан отбелязва лек спад – от 10% през март до 9% през април.

Според общата тенденция неодобрението към всички политици е по-голямо от доверието към тях.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС