БСП предлага да се въведе машинно гласуване на парламентарните избори догодина. Това е основната промяна в Изборния кодекс, за която настояват от левицата. Това предложение и няколко други предстои да бъдат внесени за гласуване в парламента, съобщиха червените депутати Мая Манолова и Младен Червеняков.

„Съществуват опасения, че парламентарните избори ще бъдат още по-безобразно организирани, още по-купени и манипулирани от вота в края на миналата година, че те ще бъдат откраднати от хората и вотът на гражданите ще бъде подменен”, заяви на пресконференция Манолова и подчерта, че точно поради такива съмнения е необходим "основен ремонт" на Изборния кодекс.

В случай, че Народното събрание не приеме гласуването със специални машини, БСП предлага да бъде върната интегралната бюлетина. Според Червеняков подобна практика с машинно гласуване има в редица европейски държави. По думите му у нас могат да се внесат машини, вече използвани в други страни, така че въвеждането на мярката да не бъде особено скъпо.

От Коалиция за България определиха предложението на СДС за електронно гласуване като рисковано, защото „българите сме добри специалисти в хакерството”.

Левицата предлага да се забрани използването на публичен административен ресурс под каквато и да е форма за целите на предизборната кампания освен срещу заплащане на дължимите такси. Измененията, подготвени от БСП, предвиждат още глоба от 3 000 до 5 000 лева за използване на публичен административен ресурс в нарушение на забраната, а при повторно нарушение - от 5 000 до 10 000 лева.

Сред предложенията на левицата е и съдебен контрол върху всички актове на Централната избирателна комисия, както и да се регламентира броят на застъпниците.

"Недопустимо е ЦИК да действа като политическа цедка, като партийно-политическо сито, което да преценява кои политически субекти да бъдат допуснати до участие в изборите. Ако няма съдебен контрол, някои от основните участници в изборите могат да останат на резервната скамейка, защото могат субективно да не бъдат допуснати до участие в изборите", смята Мая Манолова. "ЦИК много често си позволява да дописва закона, а в други случаи не се намесва", допълни още тя.

БСП иска още социологическите агенции задължително да обявяват поръчителя на изследванието, както и клиповете на политическите партии, участници в изборите, да се излъчват безплатно по обществените медии.

Червените настояват и за връщане на предишната разпоредба за гласуването в чужбина, според която са необходими 20 заявления за откриване на секция.