Съюзът на демократичните сили няма да участва в "Синята коалиция", а лидерът на партията Мартин Димитров е подал оставка.

След като отхвърли искането му, с 49 "за", 38 "против" и 5 "въздържали се", за препотвърждаване на коалиционното споразумение с ДСБ, Националният съвет на СДС обсъжда в Пловдив под каква форма партията ще се яви на следващите избори.

Имало е и второ гласуване - за прекратяване на всякакви преговори с партията на Иван Костов. Над 50% от делегатите са подкрепили това решение, съобщи източник на bTV.

Още вчера коалиционните партньори от Демократи за силна България заявиха, че ще уважат решението на СДС. Въпреки че „тъмносините” изразиха желание да останат в коалиция, те обявиха, че имат готовност да се явят самостоятелно на изборите.

По-късно през деня в съобщение до медиите от ДСБ изразиха съжалението си за разтрогването на политическия съюз. „Сините избиратели демонстрираха ясно с гласа си, че волята им е силен десен субект да посрещне предизвикателствата на кризата. ДСБ ще отговорим на тези очаквания с решителна икономическа програма за защита на правата и собствеността на българските граждани”, се казва в краткото известие. От партията на Иван Костов обещават да започнат своята подготовка за изборите веднага след Националното си събрание в края на юни.

В събота председателят на СДС обяви, че ще подаде оставка, ако десницата не постигне обединение. Според него правилното решение не е „сините” сами да отидат на изборите или да търсят коалиция извън дясното политическо пространство. Тогава Димитров посочи още, че трябва да се мисли за разширяване на "Синята коалиция".

Днес той обяви, че пред разцепилите се сини политически организации не би трябвало да стои като вариант обединение с различен цвят. „Коалиция с НДСВ би била смехотворна. Няма никакъв смисъл от коалиция с Меглена Кунева, тъй като не може една жена, която е била министър при Станишев, да се коалира със СДС”, коментира Димитров. Той увери още, че решението за оставката си взел сам, без да бъде побутван от външни или вътрешни сили. За бъдещето на СДС бившият вече лидер обяви, че ще подкрепи всяка следваща кандидатура за председател, който вярва, че партията ще се справи самостоятелно на следващите избори. Според него обаче сега вече съществува риск и двете десни партии да останат извън парламента, а причината за разпада на съюза бил отказът на Иван Костов да се оттегли навреме.

"Колегите трябваше да ме послушат като им казах правилната посока, след като взеха едно комплексарско решение. Не може три часа да спориш за Иван Костов. Всички знаем какъв е той, много грешки е направил, но обединението е обединение и комплексите само ни връщат назад. Усещам влиянието на дългата ръка на ГЕРБ. Те не искаха да видят „Синята коалиция” срещу себе си", каза още Димитров.

В понеделник заместник-председателят на ДСБ Радан Кънев каза пред журналисти, че една обединена, силна, реформаторска десница е много е важна за гражданите на България, но отказа да коментира процесите в СДС. По думите му някои хора апелират за разпадане на коалицията поради лични взаимоотношения.

"Принцип на ГЕРБ е да не коментираме и да не се месим във вътрешнополитически проблеми и решения на останалите партии". Това заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от „Фокус”. „И СДС, и ДСБ са наши политически партньори в европейската десница, сестрински партии в ЕНП. Затова пожелавам успех и на СДС, и на ДСБ.”

По-рано Мартин Димитров заяви, че бъдеща коалиция с ГЕРБ няма как да се получи, тъй като партията на Борисов се е доказала като "хаотична и без ясни програми с очаквани конкретни резултати". По димите му ГЕРБ са показали, че са "тотално импотентни по отношение на икономическата политика".