Първото, което трябва да направи новият шеф на ДАНС, е да разпореди разследване на злоупотребите в КТБ, като междувременно бъдат направени нужните законови промени, за да се наемат международни специалисти, които също да работят по случая. За това призова депутатът от РБ Мартин Димитров в студиото на „Лице в лице”.

„За мен половината от целта е да видим кои са забърканите лица, другата половина е да върнем парите”, подчерта Димитров, който допълни, че активите на банката не са и не бива да бъдат „прежалени”.

В същото време, депутатът коментира, че разплитането на случая с банката на Цветан Василев среща изключително силна съпротива: „Виждам, че като става дума за КТБ, всичко става мъчително бавно – няма партия, която да не иска международно разследване, но като се опре до конкретни действия, тази подкрепа е като подвижни пясъци, които изчезват”.

Бившият председател на СДС запита дали въобще до момента е говорено за сериозно вътрешно разследване на казуса с банката. Според Димитров, колкото повече време се губи, толкова по-лесно се замитат следите – в това число и извън страната.

Той подчерта, че истината за банката трябва да излезе наяве, за да се реформира и промени България, но това ще мине през осветяването на множество връзки и зависимости.

Мартин Димитров призова новия състав на Сметната палата да провери Банков надзор в БНБ: „Подозирам несвършена работа. Какви са причините за несвършената работа – трябва да има доклад и проверка”.

Преяждане? По-скоро избутване

Реформаторът отговори на обвиненията на Георги Първанов, че дясното обединение е заело мястото на ДПС и „преяжда с власт”.

„Това са нелепи обвинения. Никога не сме искали г-н Първанов и АБВ в тази коалиция. Едно такова твърдение е интригантско – целта е да се извади ДПС от фокуса на общественото внимание”, заяви Димитров, като посочи, че Първанов и партията на Лютви Местан са близки.

Според депутата, целта е да се удари РБ и да се увеличи мястото на АБВ в управлението.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”