Има план за унищожаване на СДС, който включва коалиране с НДСВ и ВМРО-НИЕ. Това заяви Мартин Димитров, който вчера подаде оставка като лидер на СДС, след като беше отхвърлено искането му за препотвърждаване на споразумението с ДСБ.

Именно плановете за такава "безпринципна коалиция" с НДСВ и ВМРО-НИЕ принудили Мартин Димитров да подаде оставка.

"НДСВ беше част от Тройната коалиция, спомнете си цялата ни опозиционна роля в този период", припомни Димитров.

"Никой не ми е искал оставката. Целият Национален съвет беше изненадан", допълни Мартин Димитров.

По думите му "против" коалирането с ДСБ са гласували структурите, които нямат избрани съветници на последните избори. Именно това дава основание на Мартин Димитров да се съмнява във външна намеса.

"Дългата ръка" на ГЕРБ

"ГЕРБ успяха да пробият Националния съвет на СДС, това е честната ми оценка", допълни бившият вече лидер на партията. По думите му ГЕРБ не са се справили с нещата, които са обещали и за да преодолеят конкуренцията на Синята коалиция, са предприели тези стъпки.

"След това ходът е СДС и Синята коалиция за изчезнат от политическия живот", допусна Димитров.

"Разбрах, че следващата стъпка ще бъде разпадане на парламентарната група на Синята коалиция с цел да няма трибуна, да няма възможност да участваме в комисиите. След това ходът е СДС и Синята коалиция за изчезнат от политическия живот", допусна Димитров.

По-рано лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че не е склонен с лека ръка да допусне разпад на Синята коалиция. Тази сутрин пред bTV той заяви, че до края на мандата коалицията ще продължава да съществува и да изпълнява ангажиментите си. Освен това Иван Костов посъветва Мартин Димитров "да си почине, защото му се е насъбрало много".

Спасението е в новия лидер

Сега спасителният план за СДС, според Мартин Димитров, е в избора на адекватен, сериозен и разумен председател.

"За първи път усещам, че СДС е пред риска да не влезе в следващото Народно събрание", каза Димитров. По думите му след победата в Кюстендил с дейното участие на СДС, пред партията е имало много силна перспектива, която след вчерашното гласуване е загубена.

Съгласно устава на СДС до избор на нов лидер на партията, тя ще бъде управлявана от временен председател, който се избира между десетте членове на НИС. Временният председател ще бъде със сигурност някой от тези, които вчера спечелиха т.нар. манипулативно гласуване, каза Димитров. Според него изборът ще бъде между постигналият катастрофални резултати на президентските избори през 2011 година Румен Христов, и Борис Марков - председател на изборния щаб в СДС.

Това ще постави СДС в доста трудна ситуация, коментира Мартин Димитров, който вижда, риск от това партията да не влезне в следващия парламент.

Атака, насочена срещу Иван Костов

Името на президента Петър Стоянов (1997-2002) също беше намесено в интригата.

"Той ми каза веднъж нещо, което никога няма да забравя: „Мартине, какво като не влезе СДС в парламента, нали и Иван Костов няма да бъде там”. И след като Димитров учудено го попитал: „Г-н президент, това ли е целта – и едните да ги няма, и другите?”, а Стоянов отговорил: „Да, и тогава ти, като млад, честен човек ще започнеш да градиш българската десницата на чисто”. „С този човек, с когото сме работили заедно, имаме добри отношения, но сериозни политически различия”, коментира Димитров.