Мисля, че това ще бъде един от най-козметичните ремонти на конституцията, ако се стигне до него. Това коментира пред журналисти в Мая Манолова от "БСП лява България", като уточни, че изразява личното си мнение, предаде БТА.

„Очаквах повече от вносителите. Според мен целта на съдебната реформа е да осигури справедлив процес в разумен срок от независим съд при правила, които са еднакви за всички. Лично аз не виждам как промените в Конституцията ще спомогнат за тази цел, по-скоро това, което виждам е, че се осигурява удобна възможност за подмяна на ВСС”, заяви тя.

Мая Манолова още преди седмици призна, че е подкрепила в парламента стратегията за съдебна реформа, предложена от правосъдния министър Христо Иванов. След като властта анонсира конституционни промени, обаче, острието на БСП в пленарна зала заяви, че премиерът Бойко Борисов е подменил реформата.

Все още не е напълно ясно как ще бъде изменен основният закон, но основен акцент е преобразуването на ВСС в двукамарен орган с по-кратък мандат.

Глоба и заличаване за незаконни регистрации

Манолова представи пред журналисти днес законови промени, които предвиждат проверки за законността на адресната регистрация. Проверката ще се извършва по сигнал на собственика на имот, на гражданин или служебно от кмета.

В случаите, в които се установи адресна регистрация в нарушение на закона, тя ще бъде анулирана. Предвиждат се санкции за лицата, нарушили закона - между 500 и 3000 лева. Предлага се задължителна служебна проверка на всички нови адресни регистрация за периода 1 февруари - 25 април, както и кметовете да бъдат задължени да обявят публично пред гражданите списъка на новоизвършените регистрации, за да се даде възможност на своевременна реакция.

„През последните месеци във връзка с предстоящите местни избори сме свидетели на масово заселване на избиратели, основно в малки населени места и в малки общини”, коментира Манолова.