Аз съм последният човек, който ще отиде в друга формация, ще прави друга формация или ще работи срещу БСП. Това каза депутатът от БСП - лява България Мая Манолова, но допълни, че не е доволна от процесите в партията.

„В БСП няма разцепление. Аз съм последният човек, който ще тръгне да цепи БСП, но процесите, които се случват трайно, не ме удовлетворяват. Единственото, което бих си позволила да направя е да изляза от ръководните органи на партията, но винаги – до последния си момент ще бъда социалист”, подчерта Манолова.

По думите ѝ БСП е направила и е дала много и на мен и на останалите лица, които виждате в парламента и на трибуни в различни форуми, затова някой от нас да продължава процесите на разцепление в БСП”, допълни Манолова. Тя заяви, че за нея БСП е кауза, а не средство за препитание или начин за социално издигане.

По темата за дълго определяне на състава и членовете на парламентарните комисии от БСП депутатът заяви, че левицата е трябвало да се върне към демократичните процедури и всички позиции да стават чрез гласуване в парламентарната група, както се случило и сега.

„Нормална, демократична процедура, нищо повече”, коментира Мая Манолова.

Брожения и слухове за разцепление

Вътрешните брожения в БСП едва не провалиха сформирането на парламентарните комисии. Заговори се и за разцепление. 

Социалистите до последно не можеха да се разберат кой да ги представлява в четири от тях, заради което се стигна до тайно вътрешно гласуване. Заради скандалите в БСП беше избран съставът само на 12 от общо 22 комисии.

Повече от два часа социалистите спориха на закрито заседание кой да поеме председателството на единствената комисия, която ще оглавяват - икономическата, както и кой да ги представлява в още три. Стигна се до таен вот с бюлетини, при който Петър Кънев надделя над Румен Гечев.

Така целият парламент чакаше БСП, а 10 комисии изобщо не бяха гласувани. В червените редици се заговори за разцепление и за ново движение около Мая Манолова. В него се очаквало да влязат още Ангел Найденов, Кирил Добрев, Драгомир Стойнев, Георги Кадиев.