„Икономическата и социалната политика на ГЕРБ е катастрофална за държавата. Застрашени са правата и свободите на малцинствата, които са подложени на узаконена дискриминация, а оттам и на асимилация, а демокрацията е под въпрос”.

Такава заяви зам.-председателят на ДПС Лютви Местан от трибуната на възпоменателния митинг за жертвите на т. нар. "възродителен процес" в Момчилград.

"Търсим отговора на въпроса накъде върви демокрацията в България. Събира ни тревогата, че нещо не е наред, демокрацията не върви на хубаво. Икономиката е в криза, социалната политика на кабинета е провалена, бедността се увеличава и завладява все повече български семейства, безработицата е огромна", посочи Местан и подчерта, че това е резултат от управлението на ГЕРБ, които са „свалили маските”.

Депутатът уточни, че вече 23 години не се решава „елементарният въпрос с правото на учениците от турски произход 4 пъти седмично да изучават майчиния си език в учебната програма”.

Местан посочи още, че у нас има много примери на съучастие на мюсюлмани с доброволен труд и дарения за изграждането или реставрацията на християнски храмове.
Той призова партиите от опозицията в парламента да се противопоставят решително срещу опита на ГЕРБ да наложи свой Изборен кодекс. На финала той подчерта, че идеята на ДПС за алтернативното правителство, което трябва да наследи проваления кабинет на ГЕРБ, е правителство на националните приоритети, което да изведе страната от кризата и да преодолее тежкото наследство на ГЕРБ.

Вчера ДПС проведе възпоменателен митинг за жертвите от възродителния процес в кирковското село Могиляне. И там Лютви Местан разкритикува политиката на управляващите. Част от изявлението му бе на турски език. От от исканията на движението е агитация да може да се провежда и на турски език.