Ако от ГЕРБ кажат, че Бойко Борисов няма да е премиер, но няма да бъдат подкрепени исканите от РБ реформи, дясното обединение няма да участва в преговори за съставяне на следващото правителство. Това заяви лидерът на СДС Божидар Лукарски в студиото на „Лице в лице”.

Той посочи, че „персоналните забележки и индивидуалните персони не са това, което в момента е най-важното” и запита каква би била реалната разлика между това Бойко Борисов да е премиер за втори път и това той да избере кой да оглави следващия кабинет.

Председателят на СДС се оказа в сложна ситуация, след като в интервю за столичен всекидневник „на шега” каза, че декларациите за неучастие в управление с участието на Бойко Борисов са били трик за привличане на избиратели. „Съжалявам, че се изважда от контекста, за да се организира кампания срещу мен”, посочи Божидар Лукарски и допълни, че е получил подкрепа както вътре в партията си, така и в рамките на РБ.

„Много хора чакат от декември да се разпаднем”, коментира Лукарски. По думите му днешната среща на лидерите от РБ е минала спокойно и конструктивно, като окончателната позиция на обединението е съвпаднала с тази, която изпълнителният съвет на СДС е утвърдил по-рано.

Той подчерта, че ще е несериозно реформаторите да загърбят преговори за правителство само заради участието на БСП или ДПС в тях (макар именно това да се разбираше от официалната позиция след днешната среща): „Не можем да спрем никой, дори БСП, да подкрепи едни реформи, които са полезни за България”.

Лукарски подчерта, че до момента не се е виждал или чувал с бившия премиер Бойко Борисов, като отхвърли тезата, че СДС е била приближена на ГЕРБ по време на мандата им. „ДСБ са консумирали повече власт по времето на ГЕРБ, СДС не са имали зам.-министри”, напомни той.

КТБ – оздравена, „Южен поток” – разследван

„Аз съм на мнение, че КТБ не трябва да се фалира, защото това ще повлече цялата банкова система”, заяви Божидар Лукарски, като посочи, че това е мнение на него и СДС, но въпросът не е обсъждан подробно в рамките на Реформаторския блок.

Позицията на други десни политици е, че държавата не трябва да спасява трезора на Цветан Василев с парите на данъкоплатците, като лидерът на Съюза на демократичните сили подчерта, че ако това се случи, трябва да е при ясни условия и помощта да се върне обратно с лихва.

Лукарски призна, че въпросът за връщането на доверието в банковата система, макар и застъпен в документите на РБ, все още не е консенсусен в рамките на блока. Въпреки това той беше категоричен, че трябва да се направят конкретни стъпки в рамките на следващото НС.

„Южен поток” има много голяма непрозрачност, може би дори по-голяма от КТБ”, коментира лидерът на СДС. По думите му с подписването на неясни документи в последните дни на предходното правителство се създава усещане, че „някои кръгове искат да проведат операция „Южен поток” на всяка цена”. Затова и той призова проектът трябва да бъде разследван.