Партия „Демократи за отговорност, свобода и толерантност“ (ДОСТ) е „национална, либерална, дори патриотична партия“ и вярвам, че ще получи регистрация от „справедливия български съд“.

Това заяви лидерът на новата формация Лютви Местан на пресконференция в парламента.

ДОСТ ще внесе документите за регистрация в Софийския градски съд днес или утре.

Местан отбеляза, че партията изпълнява всички изисквания на Закона за политическите партии – на заседанието на Инициативния комитет за учредяването ѝ са присъствали 176 души, в Учредителната конференция на 10 април са участвали 1103 учредители, за нови членове изпълнителният съвет на формацията е приел 9180 души. Предстои да бъдат обработени заявленията за членство на още близо 3000 привърженици.

„От тук нататък всичко е в ръцете на справедливия български съд“, коментира Местан.

Той заяви, че изграждането на областни и общински структури ще започне преди решението на съда и „ще използваме дори Великденската ваканция за активно партийно строителство“.

Снимка: БГНЕС

По думите на Местан, както е записано в Учредителната декларация и Устава на ДОСТ, Формацията е национална, либерална, дори патриотична партия. Съставът ѝ е разнороден – и етнически, и религиозно.

Вярвам, че ще получим регистрация, защото всичко останало би било не съобразно закона и не съобразно очакванията на огромна, критична маса равноправни български граждани, коментира той.

На въпрос как ще работи с бившите си колеги от ДПС Местан заяви, че не гледа „нито назад, нито надолу“.

"Опитът за подценяване на ДОСТ е зре прикрит ход ход. Ако бяхме без потенциал никой нямаше да се занимава с нас", допълни той.

Нямам какво да коментирам и от последния им форум, защото не забелязах да е произведено каквото и да е значимо политическо послание, което да заслужава внимание и коментар, каза той.

По отношение на темата с носенето на бурки на обществени места Лютви Местан заяви, че това не е политически въпрос.