Протестите, които пискаха оставката на едно правителство, буквално на три дни, очевидно са организирани от РЗС на Яне Янев и на Националния фронт за спасение на България (НФСБ). Това обяви на извънредна пресконференция Мая Манолова, след като шествието премина през централата на социалистите, към която полетяха викове „Паразити”, „Долу БСП” и „Мафия”.

Според нея зад Яне Янев прозира лицето на ГЕРБ и в частност на Бойко Борисов, защото първата среща на бившия премиер в парламента била именно с лидера на РЗС. „Очевидно РЗС ще бъде инструмент за открита политическа конфронтация на ГЕРБ”, каза Манолова.

За да подкрепи думите си, тя съобщи, че социалистите разполагат с информация, според която има изпратено задължително указание от централата на ГЕРБ до местните структури за незабавно включване в подписката на РЗС за касиране на изборите в Турция. „ГЕРБ е ангажирана да осигурява гражданска в кавички подкрепа на искането на Яне Янев. Казвам в кавички, защото това е партийно организирано действие”, обясни Манолова.

Тя допълни, че по време на протеста в столицата, който бе най-мащабен, не се е чуло нито едно гражданско искане или възражение към кабинета „Орешарски”, което значи, че демонстрацията не е била гражданска.

По думите й шествието е било и незаконно, защото в Столична община има само две заявление за подобни прояви – на РЗС и на НФСБ, които се проведоха по-рано в неделя.

Манолова определи сцените пред централата на партията на „Позитано” 20 като грозни и с открито провокативни подвиквания, но от ръководството няма да изискат допълнителна охрана на сградата.