Лидерите на парламентарните партии се срещат днес в Народното събрани, за да обсъдят бъдещото управление на страната.

Малко преди 10.30 ч. те се събраха, като не дойде само лидерът на „Атака”.

Лидерите на парламентарно представените партии бяха посрещнати от председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Разговорите се провеждат в нейния кабинет.

На срещата присъстват лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, председателите на БСП и ДПС Михаил Миков и Лютви Местан, съпредседателя на „Патриотичният фронт – НФСБ и ВМРО” Валери Симеонов, Меглена Кунева от Реформаторския блок, Светлин Танчев и Румен Йончев от Български демократичен център и Ивайло Калфин от АБВ.

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров не уважи срещата, която се провежда по покана на Бойко Борисов.

На първия ден на Народното събрание председателят на партията Бойко Борисов представи от парламентарната трибуна идеята си за такива разговори още в рамките на тази седмица, на които да се обсъдят вариантите за правителство.

Той даде три времеви опции - кабинет до идната година и избори "2 в 1" заедно с местните, вторият вариант е за две години и вот, отново "2 в 1", но заедно с президентските избори. Третата опция е правителство с пълнен мандат - т. е. четири години.

Борисов обяви, че е готов да поеме отговорност и за трите варианта, както и да не бъде самият той начело на Министерския съвет.

На вчерашната национална среща в НДК с актива на ГЕРБ участниците са се обединили единодушно около кандидатурата на Борисов за премиер, каза заместникът му в партията Цветан Цветанов. "Самите стъпки, които могат да бъдат реализирани - за една, две или четири години, отговорът ще бъде даден на лидерската среща", коментира Цветан Цветанов и добави, че решението зависи от желанието и отговорността на всички представени в НС партии.

Според него за държавата е най-важно да има стабилност и достатъчно дълъг срок да бъдат реализирани политиките, необходими за това.