Промените в Закона за енергетиката бяха приети на първо четене от ресорната парламентарна комисия след спор между председателя й Рамадан Аталай и вносителите на законопроекта - Явор Куюмджиев и група депутати от БСП.

Според Аталай текстовете в закона не са систематично обосновани и най-вероятно няма да минат на второ четене. Куюмджиев отказа да оттегли законопроекта, като контрира, че във времето между първо и второ четене могат да се внасят предложения за изменения на внесените текстове.

Депутатите приеха предложенията с 13 гласа „за”, като петимата членове на комисията от ГЕРБ се въздържаха.

Представители на електроразпределителните дружества предупредиха, че промените може да доведат до увеличаване на разходите им и респективно – до ръст в цената на тока. „В момента тази цена за повторно включване е 19 лв. и тя не покрива всички наши разходи. Ако тази такса бъде напълно премахната, то ние ще заявим пред ДКЕВР увеличение на нашите разходи и това ще бъде пренесено в цената на тока”, коментира Зорница Генова от ЧЕЗ.

Стефан Абаджиев от „Енерго-Про” допълни, че по предварителни изчисления на дружеството, разходите им ще се увеличат с около 70 млн. лв. на година, ако предвижданите промени бъдат приети.

Предложените от Явор Куюмджиев и депутати от БСП промени включват увеличаване на срока за жалване от некачествен ток, който е повредил електроуреди, от три на 60 дни, забрана за изключване на тока в последния ден преди празнични и почивни дни, а при наличие на по-висока с 50 процента от средната сметка за ток на даден клиент, то ЕРП-то да доказва тази по-висока сметка.

Промените предвиждат още и ДКЕВР да може на всеки три месеца на променя цените на тока. Спирането на електроенергията на крайни битови клиенти пък може да става само, ако има неплащане на сметка повече от два месеца или в случай, че дължимата сума надвишава размера на половината от минималната работна заплата за страната.

Според Димитър Куюмджиев, директор на дирекция в МИЕ, трябва да се прецизира на какво основание ДКЕВР може да променя цените на тока не по-често от три месеца. „Имаме и притеснения, че потребителите може да злоупотребяват с условието, че дружеството - доставчик на енергия трябва да доказва консумацията им, ако тя надвишава с 50% средния размер на месечната такса и така да се бавят плащания,” посочи той.

Бившият министър на икономиката и енергетиката и депутат от ГЕРБ Делян Добрев призова да не се гласуват промените, а да се извика и ресорният заместник-министър, както и председателят на ДКЕВР. „Становищата и на двете ведомства са отрицателни и са изключително тревожни”, подчерта той.