Коалиция за България ще предложи да бъде създадена анкетна парламентарна комисия "за проучване на историята с агента Буда", съобщи Ангел Найденов. Повод за искането са предположенията за зависимост на българския министър-председател, изтъкват от левицата.

Найденов посочи, че през тази седмица в Европейския парламент се е състоял "фрапиращ дебат" за състоянието на демокрацията в България и върховенството на закона. Според него тази тема е останала встрани от вниманието на мнозинството в българския парламент.

Той коментира и последното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента. По думите му непостигането на съгласие не е изненада, но когато от едната страна остават само управляващите, а срещу тях са всички останали - очевидно има нещо силно смущаващо.

Найденов добави, че оценките на участниците са, че докладите за атентата на летище „Сарафово” са непълни, незадоволителни и повърхностни. Разследването не е приключено, а доказателствата са недостатъчни, каза Найденов и поясни, че това не може да бъде стабилна и сериозна основа за общо становище, посочващо организация, свързана с и стояща зад атентата.

Да се представят мненията, различни от позицията на българското правителство, като подкрепа за „Хизбулла” и за терористите е смешно и нелепо, добави Найденов.

"Да, ние сме част от антитерористичната коалиция, не трябва да се страхуваме да посочим виновните за ужасното нападение срещу невинни граждани на летището в Бургас", каза Найденов. Според него обаче всичко това не бива да е плод на политическа псевдокоректност и първосигнално послушание.

Найденов предупреди депутатите от мнозинството, че пренебрежителното отношение към парламента по всички тези теми, е пренебрегване на хората. "Свеждането на народното представителство до безлична маса от хора - механично гласуващи, е обезличаване на ценности, на вековни традиции и принципи. Резултатът ще се види на изборите и той няма да е в полза на днес управляващите", каза той.