„Проектът "Южен поток" е още една крачка на отдалечаване на България от ЕС. Страната ни дълбае пропаст между себе си и Европа. Това заяви днес на пресконференция Меглена Кунев. „Загрижени сме, че правителството старитра проект, за който държавата не е получила дерогации, коментира тя.

Според нея това означава, че държавата ни ще бъде в нарушение на европейското законодателство. Правителството не е гарантирало спазването на добрите корпоративни практики от проектната компания, която ще притежава и управлява българската отсечка на "Южен поток", каза Кунева.

По думите на председателя на Движение „България на гражданите” не е ясно как са гаранитрани инетресите на "Булгартрансгаз", изплащането на дивиденти в полза на бюджета. Притеснително според Кунева е, че държавата приема руско финасиране, не е ясно договорена ли е клауза "доставяш или плащаш", както и защо за обществото договорът остава недостъпен.

„Настояваме за яснота при обществените поръчки, защото те са обявени само в рамките на две седмици, което по никакви критерии не издържа проверката на добрите практики”, посочи Меглена Кунева.

"Има и голяма тревога дали няма да се стигне до фалит на Българския енергиен холдинг. По отношение на облигациите на Българския енергиен холдинг, той ще натрупа дълг от 1 милиард и 500 милиона евро, който ще се акумулира заради тръбата, но разходът по лихвите на обслужването на дълга няма да бъдат покрити с дивидентите, които ще получим от проекта. Това е сума, която ще мине през нашите сметки", каза в заключение Кунева.