"България на гражданите" е алтернатива и това е нашата борба – да останем алтернатива, да я уплътним и да покажем в кои области. Но не точно алтернатива на ГЕРБ, а на политическата система, която непрекъснато възпроизвежда най-лошите си черти, заяви пред „Тази сутрин” лидерът на партията и бивш еврокомисар Меглена Кунева. Основният опонент на "България на гражданите" остава ГЕРБ. 

Нямам договорки, каза още Кунева по повод твърдения за закрила от страна на ГЕРБ срещу подкрепа с гласове на изборите и след това в парламента.
Няма да направя тайни мръсни коалиции, каза още лидерът на "България на гражданите" и посочи, че партията може да работи в парламента и като опозиция.

Думата "доверие" ще бъде ключова за "България на гражданите".

Бих искала да имам партньор, да има партия, за която мога да кажа, че има моралния постамент да предложи коалиция, не виждам такава, каза Кунева.

Между мен и останалите партии, които в момента са в парламента, стоят доста текстове от Наказателния кодекс, свързани с измама по време на изборите, вероятно и с клевета, каза Кунева и посочи, че ще направи всичко възможно на изборите у нас да има международни наблюдатели.

До изборите тя очаква три стъпки от управляващите – тотално омаскаряване на политическия противник, който и да е той. В този смисъл Кунева като „неудобна” , по думите й, за всички партии, очаква негативна атака срещу „България на гражданите”.

Втората стъпка, която Кунева очаква, е създаване на фалшиви партии. Според нея ще има фалшиви критикарски движения от млади хора, целящи да отнемат от автентичността, която „България на гражданите” притежавала.

На трето място Кунева постави изборните манипулации и кражбата на гласове.

Тя отправи критики и към сегашното управление. В областта на съвременната икономика ние живеем с век, век и половина назад от това, което живее Европа, каза екскомисарят.

Когато се прави съвременна икономика, цифрова икономика и услуги с висока добавена стойност, ние правим обратното, каза Кунева и посочи, че програмите за трудова заетост всъщност се превръщат в „местене на камъни от тук там”.

Конкурентоспособността на България не се подобрява. Ние имаме все по-малко работещи хора и те произвеждат същата единица продукт, а се смята, че се повишава конкурентоспособността, обясни Кунева.

В България е стабилизирано затягането на коланите, каза още екскомисарят по повод данните за стабилизиране на макроикономическите показатели на страната.