ГЕРБ и Реформаторският блок със сигурност ще бъдат в основата на бъдещото правителство, но все още не е ясна формулата на мнозинството зад него. Това заяви в предаването „Лице в лице” единият от лидерите на РБ и участник в преговорите за властта Меглена Кунева.

Тя беше категорична, че разговор за персонални назначения не е бил воден. „ГЕРБ много настояват да получат конкретни имена. Аз и ние от Реформаторския блок нямаме никакви прекалени искания, напротив – нас ни карат да искаме. В момента имаме тази програмна декларация. Останалите разговори предстоят”, заяви Меглена Кунева.

Лидерът на ДБГ избяга от уточнението дали партиите в РБ са съгласни да участват в правителство на малцинството. „Правим всичко възможно за максимална стабилност. Това ще бъде без съмнение основата на правителството – малцинство на ГЕРБ и РБ. ПФ няма претенции за участие в Министерския съвет – това, което изработваме в момента, е да има подкрепа за програмната декларация. Опитваме се да постигнем национално съгласие”, обясни Кунева.

Лидерът на ДБГ увери, че Реформаторите и ГЕРБ имат общи интереси и се стремят да стъпят на мнозинство, за да могат да ги защитават. „Ние работим заедно с ГЕРБ тази програма да бъде отворена за присъединяване към нея”, допълни Кунева по отношение на програмната декларация.

„Тя съдържа 20 точки, започва с външна политика, минава през правосъдие, растеж, еврофондове, обществени поръчки, сигурност и обществен ред. Ще я изпратим на политическите формации, които се интересуват от нея – ПФ и АБВ. Подчертавам, че водеща роля има ГЕРБ. Търсим приликите, достатъчно разлики има в обществото ни”, подчерта отново Меглена Кунева.

Следващата крачка в преговорите е обсъждането на коалиционно споразумение, с което да се регламентира начинът на взимане на решение и форматите на общуване между лидерите на партиите и министрите, обясни още Кунева. Все още предстои да се изясни какво ще бъде ресорното разпределение между коалиционните партньори. Единият вариант е цялата отговорност в една сфера да се поеме от една партия, която да назначи и министъра и заместниците му. Другият вариант е министър от едната партия със заместници от другата. „Ключът е в хомогенността към тази програма”, посочи Меглена Кунева в заключение.

Тя коментира и размяната на музикални съобщения във Фейсбук между лидерите на ДСБ Радан Кънев и на ГЕРБ Бойко Борисов. „По време на преговорите колегите гледаха сериозно на това, което се случва, има желание да се постигне съгласие. Аз се чудех какво бих направила аз, но ми се струва, че от името на голяма част от хората, които сън не ги хваща, бих пуснала „Турандот”, сподели Меглена Кунева.