Партията на Волен Сидеров поиска оставката на министърът на културата. Причината – Вежди Рашидов псувал и говорил на турски език по време на среща с български и турски кинодейци, състояла се в петък.

На пресконференция на „Атака” бе излъчен видеоклип от срещата във ведомството на Рашидов, на който се вижда как в началото министърът поздравява гостите си на турски език. След това предупреждава: „Малко на турски ще говоря, и аз знам чужди езици”.

По-късно скулпторът отправя ругатня по адрес на фотографа, който трябва да направи обща снимка на участниците в разговорите за съвместни планове между кинематографи от София и Анкара.

„Вежди Рашидов може да е народен художник на Турция, но като български министър на културата няма право на такова държание”, възмути се националистът Десислав Чуколов.

От „Атака” обявиха, че внасят в парламента промени в Закона за събранията, митингите и манифестациите. Причината – в момента в наредбите нямало забрана да се говори на чужд език по време на демонстрации. От партията настояват да се запише такова ограничение, каквото има в Избирателния кодекс. Националистите се опасяват, че в противен случай ДПС може да се възползва от законодателния пропуск и да си позволи да агитира на турски език – и то още преди началото на изборната кампания.

Миналата седмица партията ан Ахмед Доган направи предложение за промяна в закона, така че предизборните кампании у нас да не се водят само на официалния за страната български език.

Министерство на културата: "Атака" лъже

Обвиненията към Вежди Рашидов не останаха без съответната реакция от засегнатата страна. От културното ведомство публикуваха на сайта си изявление, в което се посочва, че в началото на неофициалната петъчна среща с турски и български кинотворци министърът е поздравил първо на български език всички участници, а след това е приветствал с „Добре дошли” на турски гостите от Турция.

"Това беше израз на уважение и приятелство към турските кинодейци. На срещата присъства видната преводачка от турски език Вера Самарджиева, която беше поканена от Mинистерството на културата специално, за да превежда по време на цялото събитие", пише още на сайта на ведомството.

Що се отнася до твърденията на Волен Сидеров и Десислав Чуколов за нецензурен език от страна на Вежди Рашидов, фактите не потвърждават това, затова окачествяваме думите на двамата депутати като клевета, допълват от пресцентъра на институцията.