В деня на 100-годишнината от Освобождаването си от турско робство Кърджали остана без почетен гражданин. Мнозинството на ДПС в местния парламент гласува с "въздържал се" номинацията на освободителя на града генерал Васил Делов за почетното звание. Тя дойде от обществен инициативен комитет за организацията на честванията.

През последната седмица обаче ДПС вдъхнови скандал около името му и внезапно промени позицията си. Отказът от предварително обявената подкрепа дойде след натиск от изселническа организация в Одрин, твърдят съветници от опозицията.

Според тях в декларация от Федерацията на балканските турци се твърди, че генерал Делов и водената от него войска са прокудили и избили хиляди турци от Източните Родопи.

След финала на иначе тържествената сесия, опозицията напусна залата възмутена. Съветниците от ДПС запазиха мълчание и не пожелаха да коментират гласуването.

Присъствалите на сесията депутати Димчо Михалевски от левицата и зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева заявиха, че ще поставят случая от парламентарната трибуна.

След сесията съветници и ученическо шествие се отправиха към паметника на Освободителите, където се провежда тържествена церемония.