Напрежението в управляващата коалиция ще ескалира и ще се стигне до предсрочни парламентарни избори през есента. Това прогнозира в предаването „Лице в лице” по bTV депутатът от левицата Красимир Янков.

Според него българските граждани също ще окажат законово регламентиран натиск, за да има нови избори.

Антони Тренчев от Реформаторския блок обаче е на мнение към днешна дата няма основание да се смята, че предсрочни избори ще решат каквито и да било проблеми. Според него форматът в един нов парламент би бил почти същият като в сегашния, но ще бъдат изгубени шест месеца и 50-60 млн. лева за провеждането на вота.

Двамата коментираха и избора на Екатерина Захариева за правосъден министър след оставката на Христо Иванов.

„Захариева заяви, че ще има приемственост, ще се продължи по начертания път от Христо Иванов, ще има нов дебат за Конституцията и ще започнем работа върху Закона за съдебната власт”, отбеляза Антони Тренчев.

Според Красимир Янков с избора на Захариева е станало ясно, че кадровият дефицит в ГЕРБ е налице. Захариева е част от експертния състав на президента Росен Плевнелиев, с който се показва, че Плевнелиев е президент на Бойко Борисов, коментира Янков. По думите му не е нормално приближени на държавния глава, хора от неговия експертен съвет, да са част от изпълнителната власт.

Във връзка с драмите в Реформаторския блок Антони Тренчев коментира, че ако ДСБ искат да излязат в опозиция и след като в РБ няма нагласи за излизане от властта с мнозинство от две трети, тъмносините депутати трябва да станат независими, но те не го правят.

Юристи са му посочили, че най-вероятно това не става заради три причини, които са свързани с пари. „Независимите депутати губят партийната си субсидия. Съпредседател на парламентарна група и шеф на комисия, ако стане независим, губи държавния си мерцедес, с който сутрин идва на работа. Всички съпредседатели и шефове на комисии взимат около 50% по-високи заплати”, изброи депутатът от РБ. „Силно се надявам мотивите те да останат в това шизофренно състояние, в което се намират – хем опозиция, хем ползващи благата на властта, да са някъде другаде, а не в това”, допълни той.

Според него това „шизофренно състояние” не може да стои до безкрай и така ДСБ вредят на себе си, и на РБ.

В студиото на „Лице в лице” Красимир Янков от левицата предложи и нова формула за държавно управление - победилата партия на избори да има възможността да състави самостоятелен кабинет. „Тогава няма да има нужда от лява или дясна патерица, няма да има нужда от компромиси, от задкулисие и „златен” пръст”, аргументира идеята си депутатът от БСП.