Нова Студена война е най-вероятният сценарий за развитие на международните отношения след действията на Русия в Крим. Това прогнозира бившият премиер Иван Костов като ръководител на Лаборатория „Управление на риска” в Нов български университет, настоявайки да се разграничи от ролята си на бивш политик.

„Това не е руско-украински, а геополитически конфликт. Той предизвика най-сериозен риск за страните от Централна и Югоизточна Европа”, коментира Костов в предаването „Нека говорят” по bTV.

Той изтъкна като най-сериозен проблем пред международната общност нарушаването от страна на Русия на Будапещенския меморандум от 1994 г., с който Киев се съгласява да предаде ядреното си оръжие на Москва в замяна на ангажимента на Русия да не преразглежда съществуващите граници на Украйна, с Крим в нейната територия.

„Гаранти за това са САЩ и Великобритания. С анексирането на Крим Русия нарушава този международен договор, а другите две държави се оказват неспособни да изпълнят гаранциите си”, изтъкна Костов и допълни, че в тази ситуация се компрометират и Договора за неразпространение на ядрено оръжие от 1970 г., към който са присъединени 189 страни, а пет от тях са официално признати за ядрени сили – Русия, САЩ, Великобритания, Франция и Китай.

„Неядрените държавни, които влизат в този договор, участват заради същите гаранции като Украйна”, изтъкна Иван Костов и обясни още, че нарушението с анексията на Крим показва отслабващата роля на ядреното оръжие за поведението на големите играчи на международната сцена, на която САЩ и Великобритания изглеждат безсилни и предпазливи в създалата се ситуация.

„С речта си Владимир Путин заяви, че няма да спре и това е най-голямата заплаха за международния ред”, предупреди Костов. Той определи нарушението на Будапещенския меморандум като по-важно и от присъединяването на Крим към Русия, и от подписването на Споразумението за асоцииране към ЕС на Украйна. „Това е риск за порядъка, установен след падането на Берлинската стена”, посочи още бившият премиер на България.

Преференциален вот

След като отказа да коментира актуални вътрешнополитически теми, Иван Костов призна, че няма да гласува за Меглена Кунева, която в събота бе определена за водач на листата на Реформаторския блок за изборите за Европейски парламент.

Екслидерът на ДСБ, който преди време нарече Кунева „последната червена кукувица, която се опитва да снесе в синьото гнездо”, обясни, че ще се възползва от възможността за преференциален вот, която дава новият Изборен кодекс.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната