Президентът да не връчва мандат на ДПС, а да се състави програмно правителство, което да се справи с монополите. Това поиска лидерът на ДСБ Иван Костов.

Миналата седмица държавният глава съобщи, че във вторник, утре, ще връчи последния мандат за съставяне на кабинет на третата политическа сила ДПС. От движението обаче категорично заявиха, че няма да сформират правителство и ще върнат мандата, както направиха преди това ГЕРБ и БСП.

Костов настоя също Плевнелиев да направи последен опит да състави програмно правителство, така както искат хората.

„Сините” са готови да оглавят програмния кабинет. Костов дори предлага такава подкрепа на президента, че Росен Плевнелиев да определи представителите на програмния кабинет, а Синята коалиция ще застанат зад неговите предложения.

Костов уточни в ефира на bTV, че ДСБ ще бъдат формални носители на мандата. „Ние не искаме да излъчим програмен кабинет или негов премиер, искаме това да го направи президента след консултации”, заяви той. По думите му така правителството ще работи, както протестиращите желаят. На въпрос дали ГЕРБ биха подкрепили начинанието, Костов заяви, че щом премиерът Борисов е бил склонен да подкрепи БСП с 20 депутата, то защо да не подкрепи една смислена идея.

Искаме да спрем БСП и ДПС, каза Костов по-рано през деня. По думите му бившите управници с отказа си да поемат мандата поставили ултиматум на държавния глава за предсрочен вот, а хората искат 41 НС да си свърши работата до край.

Според Костов президентът трябва да връчи в петък мандат на парламентарната група на Синята коалиция. Той коментира, че Плевнелиев неслучайно е решил да изчака до вторник за връчването на мандат на ДПС, за да си даде още време за преговори за съставяне на програмно правителство.

"Росен Плевнелиев вероятно е осъзнал, че ако не се направи последен опит за програмен кабинет, който да има правомощията да изпълни основните искания на протестиращите, ще излезе, че и той е действал под диктат", каза бившият премиер.

В разговор в предаването "Лице в лице" Костов разпозна руски интереси, които целят да дестабилизират България, за да се върне страната към руските енергийни проекти.

Десните настояват за експертен кабинет, съставен изцяло по преценка на държавния глава.

По думите на Костов за да функционира програмното правителство, няма да е нужно съгласието на БСП и ДПС. Според него с гласовете на управляващите и депутатите от парламентарната група на Синята коалиция програмното правителство ще може да прокара необходимите закони.

ГЕРБ и БСП обаче са служебен кабинет и предсрочни избори.