Вместо да съберете откраднатото от КТБ, задължавате гражданите с още 1,2 млрд. лв. По този начин лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към управляващите от парламентарната трибуна.

По думите й страната ни ще вземе заеми от Световната банка и от Европейската банка за развитие, като те са допълнителни към гласуваните по-рано през мандата 16 млрд. лв.

„България има проблем, правителството на Бойко Борисов има проблем и го прехвърля на народа, а той е следният – когато стана проблемът с КТБ, правителството отпусна 1,7 млрд. лв. заем на гаранционния фонд, за да изплати дължимото. Правителството на Бойко Борисов гръмко обеща, че ще събере откраднатото, ще намери фирма, която ще върне парите в КТБ, ще ги върне в гаранционния фонд и той ще ги възстанови на бюджета. Вие не успяхте да се справите с това”, заяви тя.

Според Нинова никой не е дал ясна финансова обосновка за новите заеми.

Последва масиран отговор от ГЕРБ. Фискалният резерв през ноември 2014 година беше на минимума от 5 млрд. лв., към 31 май 2016 г. година фискалният резерв на държавата е 11,5 млрд. лв., припомни финансовият министър Владислав Горанов.

По думите му голяма част от двете гаранционни споразумения, които правителството е предложило, са съгласувани с Фонда за гарантиране на влоговете в банките, а левицата не е предложила по-добро решение.

„Ясно е, че БСП е тръгнала наред да сваля правителството. Само че с лъжи и манипулации това няма как да стане“, заяви Цвета Караянчева.

„Това, което ГЕРБ е построил и прокарал, санирал, няма аналог в 25-годишната история на България. То може да се види и да се пипне, то е реално“, посочи тя и подчерта, че БСП нямат една лопата асфалт хвърлен.

Премиерът Бойко Борисов на свой ред изнесе данни, според които през 2013 г. дългът на страната ни е представлявал 17,1% от БВП. „ През 2014г. - 27 % дълг спрямо БВП, 2015 г. – 26,7%, сиреч 0,3 стотни, но по-малък дълг в момента“, посочи премиерът.