Обща декларация за ситуацията в Турция ще предложи Парламентарната група на БСП на парламента, съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова.

Тя предлага документът да бъде изработен от гъвместен екип: „Смятаме, че в парламентарна Република – каквато сме - по тема, която изисква максимална консолидация за защита на националната сигурност, има място една обща декларация и ние още утре ще предложим на българския парламент такава група да започне да я изработва.“

Темата коментира и бившият шеф на разузнаването ген. Бриго Аспарухов, член на НС на БСП. Той определи определи станалото в Югоизточната ни съседка като прецедент. Същото каза и за реакцията на външното министeрство на страната ни. По думите му случилото се е прецедент в Европа. „В страна – членка на НАТО, една от най-силните военни организации да става опит за военен преврат. Това в никакъв случай обаче не ни лишава от мисленето, че президентът на Турция използва ситуацията, за да утвърждава своя авторитаризъм и да отива откровено към диктатура”, заяви той.

Аспарухов беше категоричен, че реакцията на външно министерство е била повече от слаба, както и решението да се забрани на дипломатическото тяло в Турция да говори и да дава информация.

Корнелия Нинова и Бриго Аспарухов направихя изявленията си във Видин, където цялото Изпълнително бюро на БСП проведе изнесена конференция. На нея бяха обсъдени противоречията в местната партийна организация. След срещи с общинските председатели, общинските съветници и кметовете на партията в региона, бе решено отхвълените от БСП да възстановят членството си.